A Best reisen megelőzte a Kartago Tourst

2011.02.10. 13:31

18-ról 15 milliárd forintra csökkent az idén az utazásszervezők vagyoni biztosítéka. A nagyok közül csupán a Best Reisen emelte a "tétet" - derül ki a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) legfrissebb adataiból.

Összességében a tavalyinál 17 százalékkal kevesebb - 15 milliárd forint - vagyoni biztosíték befizetését igazolták 2011-re a Magyarországon letelepedett utazási irodák - tudtuk meg Lukács Balázstól, az MKEH Idegenforgalmi Osztályának osztályvezetőjétől.

Lukács elmondta, hogy az alacsonyabb kaució egyik oka a gazdasági válság és az utazásszervezők ehhez kapcsolódó alacsonyabb 2010-es árbevétele, de a csökkenés csődök és kivonulások következménye is. Mint ismeretes, a TUI felszámolta ősszel magyarországi telephelyét, tavaly nyáron csődbe ment a Karya Tour, decemberben pedig az Aeroviva dobta be a törülközőt. A Magyar TUI Kft. tavaly még közel egy milliárdos - 938 455 600 forint - vagyoni biztosítékkal rendelkezett. Az Aeroviva 494, a Karya pedig 317 millióval apasztotta a kauciók összegét.

A tavalyi "TOP 100-as" lista sorrendje érdekesen alakul a 2011. február 7-i állás szerint. A Neckermann, mely tavaly 2 029 152 000 forint vagyoni biztosítékkal nyugtatta utasait, továbbra is az élen van, de bevételének függvényében idén 1,9 milliárddal. A második és harmadik helyen azonban csere történt: tör előre a Best Reisen maga mögé utasítva a szintén erős versenyző Kartago Tours-t. Utóbbi, 2010-es második, tavaly 1,268 milliárddal szerepelt a listán, idén 1,1 milliárddal. Előbbi az egyetlen az élen, amelyik idénre a bevétel 8 százalékos növekedését tervezve növelte vagyoni biztosítékát 100 millió forinttal 1,2 milliárdra.

Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője elmondta ez májusban, amikor már határozottabban körvonalazódik a bevétel, változhat. Zám Tibor hozzátette: téli forgalmuknak jót tettek thaiföldi útjaik, míg nyáron Törökország, Mallorca és Egyiptom lehet sikeres. Utóbbival kapcsolatban az ügyvezető megjegyezte: a február-márciusi időszakra akár 20 százalékos árcsökkentéssel is kedveskednek az egyiptomi szállodák. Ez azonban nem biztos, hogy nyáron is kitart.