Másként támogatják majd a távhőt

2011.03.16. 14:55

Benyújtotta azt a zárószavazás előtti módosító indítványt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely kiveszi a kötelező átvételi rendszerből a kapcsolt villamosenergia-termelést. Az Országgyűlés honlapján olvasható módosítás szerint a törvény és a felhatalmazása alapján kiadott külön jogszabály energiaforrásokra, termelési eljárásokra, az erőművi névleges teljesítőképességre, az energiaátalakítás hatásfokára, hatékonyságára, valamint az erőmű létesítésének időpontjára tekintettel differenciált, kötelező átvételi rendszert hoz létre. Ebből a rendszerből kikerül a kapcsoltan termelt villamos energia.

Bencsik János, az NFM klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára korábban elmondta, hogy a következő két hónapban a szakmai szervezetek bevonásával kidolgozzák annak részleteit, hogy a piaci árnál magasabb kötelező átvételi rendszerben (kát) a hőtermelést, és ne az áramtermelést támogassák, miután a kabineten belül megszületett a megállapodás arról, hogy átalakítva, de fennmarad a kötelező átvételi rendszer (kát).

A kapcsoltan termelt villamos energia a távhővel együtt előállított áram. A jogalkotó a kapcsoltan termelő erőműveket azért vette be korábban a kát-rendszerbe, hogy "kordában lehessen tartani" a távhőárakat, amit viszont azért kell támogatni, mert ez takarékosabb energiafelhasználást jelent a földgáz tüzeléshez képest. A kapcsolt termelésű távhőszolgáltatás több mint 600 000 háztartást, mintegy kétmillió embert érint.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a múlt héten egy sajtóbeszélgetésen azzal indokolta a kát átalakításának szükségességét, hogy azok, akiknek a befektetése már megtérült tovább már ne  "szivattyúzzák ki" a támogatást a rendszerből. A kát-rendszer, amiben a végfelhasználó fizeti meg a támogatást, alkalmatlan a hosszú távú energiastratégia elképzeléseinek támogatására.

Utalva Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének és Bencsik Jánosnak, a tárca energiaügyekért is felelős államtitkárának nézetkülönbségére, a miniszter azt mondta: a vita abban volt, milyen "sebességgel" alakítsák át a rendszert. "Olyan új támogatási rendszert alakítunk, amely segíti az energiapolitika megvalósítását és előnyös a végfelhasználóknak is" – mondta.