Milliárdos hűtlen kezelés a Nemzeti Üdülési Alapítványnál?

2011.04.26. 11:32

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) azt követően, hogy vizsgálta a részben állami alapítású Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tevékenységét, vagyongazdálkodását és a részére juttatott költségvetési források felhasználását.

A KEHI keddi közleménye szerint az alapítvány által a tulajdonában álló, korábban túlnyomó részben állami ingatlanok kezelésére létrehozott Vagyonkezelő Zrt. 2004-ben egy bonyolult tranzakció keretében kilenc szállodát áron alul átjátszott a többségében magántulajdonban lévő Hunguest Hotels Zrt.-nek. Az ügyletről az alapítvány kuratóriuma döntött.

A Vagyonkezelő Zrt. a kilenc ingatlant magába foglaló, nyolc milliárd forint értékű üzletrészért mindössze négy milliárd forint értékű Hunguest Hotels részvényt kapott. Így a névérték kétszereséért jutott a részvényekhez, míg ugyanezen a napon 2,1 milliárd forint értékű Hunguest Hotels részvényét csupán névértéken értékesítette a tulajdonostárs Arago Rt.-nek. Az ügylet eredményeképpen a Hunguest Hotels Zrt.-ben lévő szavazati jogát is elvesztette.

A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a Hunguest Hotels Zrt. az így megszerzett üzletrészeket az ingatlanokkal együtt több esetben rövid időn belül, összességében 78 százalékos haszonnal továbbértékesítette. A rendelkezésre álló adatok alapján az üzletrészek megszerzése és a továbbértékesítés között eltelt időben nem történt semmi olyan esemény, például felújítás, ami az értéknövekedést indokolta volna, ezért feltételezhető, hogy az üzletrészek korábbi apportálására a tényleges piaci érték alatt került sor, közölte a KEHI.

A Magyar Nemzet műlt héten arról adott hírt, hogy a szociálisan rászorulók üdültetése helyett szakszervezeti vezetők nyaraltatására folyt el annak a félmilliárd forintnak egy része, amelyet a nemzeti üdülési alapítvány fizetett ki egyes szakszervezeteknek. A napilap csütörtöki számában ismertette: a Kehi jelentése szerint az alapítvány 1992-ben, induló vagyonként 365 ingatlant - köztük számos nagy értékű szállodát - kapott, azonban ezek közül ma már egyetlenegy sincs az alapítvány közvetlen tulajdonában.

Kiderült többek közt az is, hogy az alapítvány a vizsgált időszakban több mint 15 millió forintért bízott meg ügyvédi irodákat olyan tevékenységekkel, amelyekért állandó jogi képviselőjét havonta fizették. Emellett többször kötöttek szerződést korábbi döntések utólagos értékelésére. A vizsgálat szerint az alapítvány dolgozói messze az átlag felett kerestek, például 2009-ben az átlagjövedelmük meghaladta a 700 ezer forintot, ami a Kehi szerint nem volt arányban az elvégzett munkával.  • Tippek
  • Hírek