Orbán: 2020-ra euróképesek lehetünk

2011.05.06. 16:21

Van esély arra, hogy 2020-ig teljesülnek az euró magyarországi bevezetésének feltételei – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök németországi pénzügyi befektetők és a különböző cégek képviselői előtt Frankfurtban.

Az MTI értesülése szerint az előadást követően, az euró bevezetését firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök utalt arra: ehhez teljesíteni kell a maastrichti feltételeket, ugyanakkor szükség van egy versenyképes Európára és egy versenyképes Magyarországra is. Mindennek alapján lehetségesnek tartotta, hogy a  szükséges feltételek 2020-ig teljesülnek, és az euró bevezetése megvalósulhat.

Bár az euróbevezetés időpontját illetően egyre borulátóbbak a nemzetközi elemzők is, sőt, akad, aki szerint erre valójában nincs is szüksége a térség államainak, a kormány ígéretei alapján valójában néhány éven belül készen állhatnánk a csatlakozásra: ha a növekedés, a költségvetési hiány és az államadósság az ígért pályán halad, már 2014 körül teljesíthetjük a maastrichti kritériumokat, amennyiben az inflációt és ezzel a kamatszintet is sikerül leszorítani.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-t tájékoztatva azt emelte ki, hogy a németországi pénzügyi befektetők és a különböző cégek képviselői előtt a magyar kormányfő megismételte, hogy 2014-re az államadósság szintjét 65-70 százalékra csökkentjük. Orbán Viktor utalt arra is, hogy az úgynevezett foglalkoztatási aktivitási rátát jelentősen növelni kell, mégpedig a jelenlegi 55 százalékról először 65 százalékra, majd 75 százalék körülire.

Orbánnak ez a második napja Németországban, tegnap bankárokkal találkozott.