Akár 2024-ig is csúszhat az euróbevezetés

2011.06.02. 15:35

A jelenlegi euróövezeti válság késlelteti a közép-kelet-európai euróvárományos országok, köztük Magyarország valutauniós csatlakozását, és ez hatással lehet a térségi reformok lendületére is - vélekedtek csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi kockázatelemző csoport csütörtökön Londonban kiadott helyzetértékelése szerint ugyanis az eurócsatlakozás várható késése miatt gyengül az egyetlen olyan érdemi gazdaságpolitikai fegyelmező eszköz, amely a közép-kelet-európai országokkal szemben - azok uniós csatlakozása óta - még az EU-bizottság rendelkezésére áll.

Más nagy londoni házak is a közép-kelet-európai EU-tagállamok euróövezeti felvételének jelentős késedelmét jósolják.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői havonta kiadott konvergencia-elemzéseikben jó ideje 2019-et nevezik a magyar és a lengyel eurócsatlakozás lehetséges legkorábbi időpontjának, Csehország belépését pedig csak 2020-ra, vagy még későbbre várják.

A BNP Paribas bankcsoport szakelemzői legutóbbi európai felzárkózó piaci előrejelzésükben a 2019-2024-es idősávra valószínűsítették Magyarország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia euróövezeti belépését.