Nagyot hízna idén az MVM

2011.05.10. 16:18
A Magyar Villamos Művek az energetika valamennyi szektorában és regionálisan is megjelenne, a gázpiacon hosszú távú terveik vannak, mondta Baji Csaba a társaság elnök-vezérigazgatója. Az állami tulajdonú cég idén a tavalyinál jóval nagyobb profitra számít és szívesen segít a szabályozási rendszer kialakításában is.

Az idei év a fordulat éve lesz az MVM életében, mondta Baji Csaba keddi sajtótájékoztatóján. A társaság vezére elmondta: a cég az energetika valamennyi szektorában szerepet kíván vállalni, emellett növelné külföldi kereskedelmi pozícióit is, később akár külföldi erőműépítés sincs kizárva. Az MVM tíz európai országban tett előkészületeket kereskedelmi tevékenysége beindítására: többek közt Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Franciaországban és Lengyelországban.

Nagyívű tervek

Baji közölte: az elképzelések között nem szerepel a lakossági értékesítés, célzott csoportnak értékesít majd gázt, és a szabadpiaci pozíció is elképzelhető. A gáz-nagykereskedelmi tevékenységet az MVM Partner nevű leányvállalat kapta meg, a gázvezeték építést pedig az OVIT végzi. Az MVM-nek ez a leánycége már engedélyt kért a magyar-szlovák földgázvezeték építésére, mondta Baji Csaba.

A beruházást uniós forrásból, saját erőből és banki hitelből finanszírozzák. Az építés költségét az elnök-vezérigazgató még nem tudta megmondani. Az Index kérdésére, miszerint az energetika más szektoraiban milyen szerepet szán magának a cég, Baji annyit mondott, hogy ezzel kapcsolatban még nincs döntés.

Beépítik a japán tapasztalatokat

A paksi atomerőmű új blokkjainak építésével kapcsolatban folytatódnak az előkészítési munkálatok, a japán események tanulságait a társaságcsoport e folyamatba beépíti - tette hozzá az elnök-vezérigazgató. Amint a nemzetközi szervezetek véglegesítik a stressztesztek követelményeit, a paksi atomerőmű azonnal elvégzi a vizsgálatot - ez nyár végére, ősz elejére várható Baji szerint.

A potenciális beszállítókat nyilvános pályázaton választják majd ki, szeptemberre készülhet el a japán események tanulságát az előkészítő projektbe beépítő szakmai anyag, ezt követően elindulhat az atomerőmű bővítése végső kivitelezőjének kiválasztása. A tendert csak egy teljes anyag birtokában írja ki az MVM - tette hozzá Baji.

Nagyobb profitra gyúrnak

A társaság közgyűlése a csoport 2010. évi konszolidált mérlegét és eredménykimutatását 876,3 milliárd forintos mérleg-főösszeggel, 21,8 milliárd forintos adózott, 36 milliárdos adózás előtti eredménnyel fogadta el. A közgyűlés döntése értelmében a társaság 12,5 milliárd forintos osztalékot fizet. Az MVM idén 600 milliárd forint feletti árbevétellel és 50 milliárd forintot meghaladó adózás előtti eredménnyel számol.

A Vértesi Erőművel kapcsolatban Baji az Index kérdésére elmondta: a korábbi döntésnek megfelelően a bánya 2012, az erőmű pedig 2014 végén zár be, jelenleg nullszaldóval működik. Az MVM szerint külföldi hátterű befektetők érdeklődnek az erőmű megvásárlása iránt, eladási szándékról azonban egyelőre nem számolt be.

Kóbor György gazdasági vezérigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta, az MVM számára fontos, hogy proaktívan közreműködjön a magyarországi szabályozási rendszer alakításában.