A gyár- és élelmiszeripar vonzza leginkább a tőkét

2011.05.19. 11:26

Közép-Európa kockázatitőke-befektetői óvatosan bizakodóak, ami a Deloitte felmérése szerint egyrészt annak tudható be, hogy a megkérdezettek személyes tapasztalata alapján a régióban egyre inkább élénkül a befektetési tevékenység, másrészt annak, hogy a kockázatitőke-befektetési tevékenység szempontjából aktív országokban (például Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában) komolynak mondható GDP-növekedés figyelhető meg.

A jelentés főbb megállapításai

A jelek szerint a lassú, de fokozatos gazdasági fellendülés a közép- és kelet-európai térség kockázatitőke-befektetőinek hangulatában és várakozásaiban is tükröződik.

A megkérdezettek közül többen számítanak arra, hogy a gazdasági feltételek változatlanok maradnak, vagy enyhén javulnak, mint ahányan 2010 októberében. A kockázatitőke-befektetők fő célja a felmérés szerint az elkövetkezendő hat hónapban az új befektetési lehetőségek felkutatása lesz.

A válaszadók 74 százaléka szerint a jövőben a Visegrádi Négyek országaiban (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) lesz a legtöbb befektetési lehetőség. A gyáripar, valamint az élelmiszeripar lehet az a két terület, amely a leginkább vonzza az új befektetéseket.

A Deloitte szerint úgy tűnik, hogy a befektetők jobban érdeklődnek a kockázatosabb, ugyanakkor ígéretesebb lehetőségek iránt.