Vazul
10 °C
25 °C

Gond lehet a nyugdíjvagyon átadásával

2011.05.23. 07:25 Módosítva: 2011.05.23. 10:36

Már csak pár hét maradt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok átadására, de még sok a tisztázatlan kérdés és nagyon kevés az idő – mondta a Napinak adott interjúban Vízkeleti Sándor, a Bamosz elnöke. Egyes vagyonelemeket például valószínűleg nem lehet majd átadni az államnak, így el kell adni azokat.

A becslések szerint mintegy 3100 milliárd forintnyi értékből 2800-2900 milliárdnyit kell átadni az államnak, így Bamosz (Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége) tagjai által kezelt, 9500 milliárd forintra tehető összvagyon 6500 milliárd forint környékére, azaz 30-32 százalékkal csökken, ami súlyos érvágás az iparágnak. Ezzel a 2005−2006-os szintre esik vissza a kezelt vagyon értéke, mondta az interjúban Vízkeleti. Van néhány társaság, amelyeket a fejlemények súlyosabban érintenek, és bevételeik több mint 50 százalékát is elveszíthetik.

A vagyonátadásról azt is elmondta: folynak az egyeztetések a háttérben. "Sok kisebb-nagyobb technikai kérdés vár még megoldásra, és az idő vészesen fogy. Jelenleg egy olyan dokumentumot várunk az ÁKK-tól, amely azt tisztázza, mely értékpapírokat lehet a felálló Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átruházni és melyeket nem" - mondta. Utóbbiakat el kell majd adni, ám ezzel lehetnek gondok.

Ilyen az, hogy "az előírások szerint a május 31-i állapot szerint kell a vagyont arányosan felosztani, nem lehet előre megosztani az értékeket maradók és távozók között. Ha ez előtt a dátum előtt adunk el, akkor a maradó tagok pénze befektetés nélkül áll egy ideig, és később újra be kell számukra vásárolni, ami további költségekkel jár".