Járai: Heroikus munkát végzett a kormány

2011.05.26. 11:05

Jó irányba halad a magyar gazdaság, az út, amin elindultunk, jó - jelentette ki Járai Zsigmond az Állami Számvevőszék csütörtöki, zárt, "A 2012. évi költségvetés makrogazdasági környezetét meghatározó tényezők" című tudományos konferenciáján.

Az ÁSZ honlapjára feltett beszámoló szerint Járai kijelentette: úgy tűnik, hogy a válság valószínűsége kisebb, mint egy évvel ezelőtt. Azt mondta, az elmúlt évben a magyar gazdasággal szemben megnőtt a bizalom, beindult a növekedés, heroikus munkát végzett a magyar kormány.

A Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerint hihetetlen átalakulás ment végre Magyarországon, teljesen más filozófia irányítja a gazdaságpolitikát, mint korábban.

A költségvetés rendbetétele folyamatban van, egyszeri és tartós lépések is történtek. Az adórendszer egyszerűbbé tétele, az államadósság csökkentése elkezdődött, és a bürokrácia csökkentése is jó úton halad - mondta Járai Zsigmond, és hozzátette, hatékonyabbá kell tenni az oktatást, vissza kell szorítani a korrupciót.

Az egyik legfontosabb teendőnek  a bizalom és a tőkevonzás erősítését mondta, mert  munkahelyeket csak beruházásokkal lehet teremteni, ehhez pedig tőke kell. Hozzátette, ebből a szempontból több negatív lépés is történt, ilyen volt például a különadók bevezetése, de a költségvetés stabilizálása pozitívumnak tekinthető.

Járai Zsigmond beszélt arról is, hogy fel kell lendíteni a hazai kis- és középvállalati (kkv) szektort, fejleszteni kell a "leült" magyar bankszektort, végre kell hajtani a költségvetés strukturális átalakítását is.

A KT-ról elmondta: kellenek komoly fiskális szabályok, így üdvözlendő, hogy ezek bekerültek az alkotmányba. "Szeretném eloszlatni azt a félreértést, hogy a tanács csinálja a költségvetést. Nem a tanács felelőssége, hogy milyen lesz a költségvetés. Jó költségvetéshez jó kormányzás szükséges. Ha a kormány és a parlament nem érti meg a jó költségvetés fontosságát, akkor a költségvetési tanács sem tud segíteni, ezt mutatta az előző tanács tapasztalata is" - fogalmazott a tanács elnöke.