40 százalékkal esett vissza az építőipar

2011.06.02. 14:01 Módosítva: 2011.06.02. 14:01

Siralmas az építőipar helyzete az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) értékelése szerint. A szövetség csütörtöki, a június 3-i Építők Napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Tolnay Tibor elnök azt emelte ki: az ágazat 2006 óta csökkenő volumennel dolgozik, érdemi változás a tavalyi állapothoz képest nem történt.

Mint mondta, a legnagyobb probléma a megrendelések területén van, de tovább romlott a morális helyzet is, a lánctartozások rendezésére nem történtek lépések, az egyik legnagyobb adós az állam.

A központi költségvetés jelenlegi helyzetében az ágazat csodákat nem várhat - hívta fel a figyelmet az elnök, hozzátéve, hogy a magánmegrendelői kör is jelentősen visszaszorult. Úgy vélekedett: javítana a helyzeten, ha beindítanák az uniós pályázatok kiírását, és az is, ha a minisztériumok együttműködnének egymással és lenne a gazdája a területnek.

Az elnök kiemelte azt is, hogy minimum elvárás lenne, ha a nagy beruházásokra nincs is lehetőség, de legalább a tervezői folyamatokat elindítanák.

A sajtótájékoztatón kiosztott anyag szerint az ÉVOSZ módosította az év eleji prognózisát, e szerint a 2011. évi országos építésszerelési tevékenység várható csökkenése az előző évhez képest nem 0-2 százalék, hanem 7-10 százalék közötti lehet.

40 százalékos a visszaesés

A szövetség úgy véli: a megrendelői területek egyikén sem látszik olyan pozitív elmozdulás, amely megfordítaná a tendenciát; a közmegrendelések értéke is csupán ahhoz elegendő, hogy az öt éve tartó ágazati mélyrepülés idei mértéke ne zuhanjon 10 százalék alá.

Az ÉVOSZ prognózisa szerint a 2011. évi országos építőipari termelés értéke 1 700-1 760 milliárd között lesz, amely 2006-hoz - az ágazat utolsó jó évéhez - viszonyítva összehasonlító áron 40 százalékos csökkenést jelent.

A szervezet szerint a legnagyobb problémát jelenti az ágazat rendkívül rossz likviditási és jövedelmezőségi helyzete, a közbeszerzéseknél az irreálisan alacsony áron történő szerződés gyakorlata, a gazdasági perek elhúzódása.