Holland biogáz készül Somogyban

2011.06.06. 07:11

A tervezettnél jóval később elkészült s néhány héten belül többszöri halasztás után valóban elindul a próbaüzeme a holland Kurstjens B.V. több mint 2,5 milliárd forintos költséggel épített első közép-európai biogázüzemének.

A Somogy megyei Várdán létrejött erőmű-beruházással elsősorban a környékről származó szennyvíziszapot, trágyát, különböző élelmiszer-, valamint zöld hulladékot alakítják át energiává − erősítette meg a Napi Gazdaság információit Mark Wiesen, a programot megvalósító és a létesítményt üzemeltető BIO-E Kft. képviselője.

A biogáz előállításához, illetve az energiatermeléshez a szállítási szerződéseket már megkötötték. A kezdetben mintegy 60, később pedig várhatóan mintegy 100-120 főt foglalkoztató üzem többek között a parlagfű megsemmisítésére is alkalmas lesz − tette hozzá a cég képviselője.

Az itt termelt energiával fűtik majd azt a mintegy 6 hektáros, elsősorban exportra termelő holland kertészetet, amely a beruházás második ütemében készül el. A 12 nagy alapterületű üvegházzal induló kertészet kialakítására a tervek szerint több mint 1,5 milliárd forintot költenek.

A Benelux államokban már több hasonló létesítményt működtető Kurstjens, illetve annak magyar cége öt évvel ezelőtt kezdett hozzá a program előkészítéséhez. Mark Wiesen elmondta, a csak kétéves késés egyik oka, hogy a szükséges hatósági engedélyeket a tervezettnél jóval lassabban tudták beszerezni, ráadásul az építkezéshez, illetve a munkahelyteremtéshez sem központi, sem uniós támogatást nem kaptak. A Kurstjens a közeljövőben több hasonló üzem építését tervezi a közép-kelet-európai térségben.