A Nyugdíjreform Alap beszállt az Est Mediába

2011.06.14. 21:04 Módosítva: 2011.06.14. 21:16
Összesen 3 millió 520 ezer 500 darab, az Est Media Nyrt. részvényeinek 5,1387 százalékát kitevő részvénycsomagot szerzett meg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap június 10-én, közölte az Est Media a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A szavazati jogok megszerzése a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvény szerinti eszközátadás keretében történt. A magánnyugdíjpénztáraknak volt tagjaik vagyonát a törvény szerint június 1. és 12. között kellett a május 31-i állapot szerint az alapnak átadniuk, a munkaszüneti napok miatt a tényleges határidő június 14. volt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint a pénztárak összességében 2946 milliárd forintnyi vagyont adtak át, amelyből mintegy 140 milliárd forintnyi volt a készpénzállomány.

Az Est Media Csoport (EMG) konszolidált adózott vesztesége az első negyedévben az előző év hasonló időszakával összehasonlítva 43 százalékkal 223,9 millió forintra nőtt, árbevétele pedig 22 százalékkal, 549 millió forintra esett vissza.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint konszolidált gyorsjelentés a veszteség növekedését azzal magyarázta, hogy a fesztiválszervező EMGEvent üzletágnak, amibe többek között a Sziget Kft. is tartozik, az első negyedévben csak költségei voltak, bevételei a szezonjelleg miatt később jelentkeznek. Az árbevétel csökkenésében szerepe volt annak, hogy a bázis egy egyszeri megrendelés miatt magas volt.

Az EMGEvent üzletág eredményeivel korrigálva az első negyedévben az adózott veszteség 153 millió forint, 3 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az Est Media részvényei econet néven a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A részvény a keddi kereskedést 28 forinton zárta több mint 4,5 millió forintos forgalomban. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb záró ára 116, a legalacsonyabb 23 forint volt.

Jelenleg az econet.hu-nak 51 százalékos részesedése van a Szigetben, ami azt jelenti, hogy a céget teljes körűen konszolidálja. Ha azonban június végéig nem teljesítik a mintegy 800 millió forintos kifizetést, befolyásuk 46 százalékra csökken majd.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. vezetője május 23-án elmondta, ez egyfajta büntetés, vagyis ha nem tartják magukat az eredeti megállapodásokhoz, valamekkora tulajdonrész visszaszáll a Szigetre.