Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Kötelező lesz együttműködni a számvevőkkel

2011.06.20. 19:18

Elfogadta az Állami Számvevőszékről szóló sarkalatos törvényt az Országgyűlés. A gazdasági és informatikai bizottság indítványát a kormánypártok támogatásával, 252 igen szavazattal, 102 nem ellenében hagyta jóvá a Ház. Az új törvény kizárja azt, hogy a vizsgált szervezetek elutasítsák a közös munkát az ÁSZ-szel, az indoklás szerint a törvény szándéka, hogy felszámolja a „következmények nélküli ellenőrzéseket". Ennek érdekében, a megállapítások súlyától függően szigorodik az ellenőrzött szervezet kötelezettsége: míg a korábbi szabályok szerint az ellenőrzött szervezeten múlt, készít-e a feltárt hiányosságok megszüntetésére vonatkozó intézkedési tervet vagy sem, addig az új törvény az intézkedési terv készítését kötelezően írja elő, ha azt az ellenőrzési megállapítások szükségessé teszik.

"A mi kérésünk volt, hogy legyen következménye annak, ha akadályozzák a munkánkat" – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak egy májusi interjúban. Ha elfogadják a törvényt, akár három éves börtönnel is sújthatják azt, aki az adatszolgáltatási és az intézkedési terv készítésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget.

"Emlékeztetnék a 2006-os költségvetési adathamisítási, adatvisszatartási ügyre. Ennek akkor nem lehetett következménye, júliustól már lenne" – mondta ennek kapcsán Domokos.

A korábbi szabályoktól eltérően a törvény nem határozza meg a Számvevőszék által végzett ellenőrzések típusát és módszertanát. Az indoklás szerint az ellenőrzés módszertana egy folyamatosan változó, bővülő szakmai ismeretanyag, amelyre jelentős mértékben hatással vannak az időszakonként közzétett egyre részletesebb nemzetközi standardok is. Ezért a törvény az ellenőrzések szakmai szabályainak és módszereinek a kialakítását a Számvevőszékre bízza, ugyanakkor kötelezettségként írja elő ezek nyilvánosságra hozatalát.

Az új törvénybe utólag, egy módosító indítvánnyal került be, hogy ha a szervezet elnökét 12 éves mandátuma lejárta után nem választja újra az Országgyűlés, akkor is mindaddig hivatalában marad, amíg meg nem választják az új elnököt. Ezzel elkerülhetővé válik az a helyzet, ami 2009 decemberétől a tavalyi év közepéig állt fent, amikor Kovács Árpád addigi elnök mandátumának lejárta után nem sikerült új elnököt választani.  • Eladnék
  • Hírek