Most akkor meddig jár a segély?

2011.06.22. 17:44

Kapkodhatják a fejüket a munkanélküliek: a kormány már harmadszorra gondolja újra az álláskeresési járadék megkurtításával kapcsolatos ötletét.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy hónapja jelentette be, hogy 2012 januárjától 270 helyett 90 napig tart majd a munkanélküliek ellátása, Pintér Sándor belügyminiszter később ezt egy módosítóval 180 napra puhította volna. Szerdán Czira Szabolcs fideszes képviselő azonban Pintér ötletét felülírva egy újabb módosítót adott be, eszerint mégis 90 nap lenne a mostani 270 helyett az álláskeresési járadék maximális folyósítási ideje.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága délutáni ülésén a kormánypárti képviselők igenlő szavazataival támogatta Czira Szabolcs javaslatát.

Czira Szabolcs módosítójának indoklása szerint az álláskeresők számára ellátás helyett elsősorban munkalehetőséget kell biztosítani. "Ezért az álláskeresési járadék leghosszabb időtartamát úgy kell megállapítani, hogy az ösztönözzön az álláskeresésre" - olvasható az indoklásban.

A munkanélküliek ellátása eddig az álláskeresési járadék, az álláskeresési segély, bérpótló juttatás és a rendszeres szociális segély igénybe vételével történhetett.

Álláskeresővé válás esetén az első, amit igényelhetünk a munkaügyi központokban, az álláskeresési járadék. Folyósításának időtartama eddig minimum 73 nap, de legfeljebb 270 nap volt. A folyósítás első szakaszában -, amely a folyósítási idő feléig, de legfeljebb 91 napig tart - a folyósítás maximális összege az a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegének 120 százaléka. A második szakaszban ez az összeg egységesen a minimálbér napi összegének 60 százaléka.

Ha a járadék folyósítása alatt nem sikerül elhelyezkedni az álláskereső álláskeresési segélyért folyamodhat. Ennek három típusa van. Segély jár annak, aki előzőleg legalább 180 napig járadékot kapott, de jár annak is, aki nem kapott járadékot, de 200 nap jogosító idővel rendelkezik. Öt évvel a nyugdíj előtt az állástalan ugyancsak segélyhez fordulhat, de csak ha előzőleg már eltöltött 140 napot járadékban is. A segély folyósításának időtartama a járadék után további 90 nap, 50. életév betöltése után 180 nap.

A kettő együtt maximálisan 360 napos ellátást jelenthetett eddig az 50 éven aluliak számára, az viszont cseppet sem ritka eset, hogy az ellátott ez idő alatt sem tud elhelyezkedni. A Foglalkoztatási Szolgálatnál múlt hónapban 175 ezer fő volt egy évnél hosszabb ideje regisztrált, az átlagos regisztrációs idő pedig 340 nap. Éven túli állástalanság esetén további lehetőség a munkanélküliek számára, ha az önkormányzattól szociális segélyt igényelnek.