Az Energiahivatal Moszkvában lobbizik az MVM-ért

2011.06.29. 10:45

Múlt héten Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke Moszkvában járt az MVM gázpiaci szerepének erősítése érdekében, tudta meg a Világgazdaság. A lap információi szerint Horváth az orosz politika legfelsőbb szintjét arról tájékoztatta, hogy a magyar kormány egyedül az MVM-et támogatja a magyar gázimport megszerzésében.

Mint arról már korábban írtunk, a kormánynak határozott szándéka az E.On gáznagykereskedő cégének átvétele, a tranzakcióról már az előző kormány alatt is tárgyalások folytak a céggel, megegyezni azonban nem tudtak. A Világgazdaság most azt írta, két hónappal ezelőtt az MVM 800 millió eurót kínált az E.On magyarországi gázüzletágáért, azonban a német hátterű társaság 1,2 milliárd euróra értékelte a gáz-nagykereskedelmi szerződéseket, öt gáztárolóját és néhány kisebb gázkereskedőjét magába foglaló üzletágát.

Mivel az MVM-nek 800 millió eurója sincs hasonló célokra, egyértelmű, hogy más, cégen kívüli forrásokban gondolkodnak. A Mol tranzakció után a lehívott IMF hitelből nagyjából még 1,12 milliárd euró maradt, nem kizárt, hogy ezt a pénzt fordítanák újabb vásárlásra. Csakhogy míg a Mol-pakett visszavásárlása még magyarázható volt energiabiztonsági szempontokkal, addig a gáztárolók és a kereskedőcégek átvételét ellátásbiztonsági érv nem igazán indokolja.

Gáztárolók Magyarországon:

Helyszín Kapacitás (millió m3) Tulajdonos Típus
Zsana 2140 E.On kereskedelmi
Hajdúszoboszló 1440 E.On kereskedelmi
Szőreg 1200 MMBF biztonsági
Szőreg 700 MMBF kereskedelmi
Pusztaederics 330 E.On kereskedelmi
Kardoskút 280 E.On kereskedelmi
Maros 130 E.On kereskedelmi