Csak 5-10 százalékot spórolhatnak a last minute utazók

2011.07.19. 11:02

Korábban túlkínálat volt a piacon, az irodák nagyobb kapacitásokat kötöttek le az egyes szálláshelyeken, amelyeket a magyar felvevőpiac elfogadott. Ennek volt az eredménye, hogy rengeteg last minute akciós ajánlattal jelentek meg az irodák. Majd jött a válság is, és az irodák elkezdtek megfontoltabban tervezni - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője, Molnár Judit, írja a Turizmus Online.

Csökkent a kínálat, és sok úti célra már be is teltek a helyek; kedvező ajánlatok azért léteznek idén is, érdemes azokat keresni és figyelni - tette hozzá. Változatlanul van egy olyan réteg, amelynek kevésbé fontos a konkrét úti cél, sokkal inkább a kedvező árakat figyeli. Elsősorban ez az utazóközönség az, amely változatlanul keresi a last minute utakat - fejtette ki a szóvivő.

Kirívó a 30-40 százalék

5-10, esetenként akár 30-40 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek a katalógusban meghirdetett eredeti összegnél. Az előző évekhez képest azonban sokkal többen éltek az előutazási kedvezményekkel, hiszen a kedvelt üdülőközpontokba szívesen utaznak a turisták, így ezek a helyek gyorsan betelnek - derült ki.

Törökország, Horvátország, Spanyolország, Olaszország - idén ezek a legkedveltebb turisztikai célpontok a magyar utazók körében. Molnár Judit kiemelte: az athéni helyzet ellenére Görögország továbbra is kedvelt nyaralóhelynek számít, a szigetekre vagy az ország északi részére sokan utaznak. Hozzátette: az athéni fakultatív kirándulásokat az irodák nem indítják a zavargások, sztrájkok időszakában.

Az észak-afrikai országok szintén forradalmaktól, zavargásoktól sújtott körzetébe, Egyiptomba, Tunéziába vagy Marokkóba az előző évekhez képest kevesebb chartergép indul, de jól fogynak a repülőjegyek, sőt Hurghadán már foglalási stopot vezettek be egyes szállodák - közölte.