Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szabálytalanságok az INA működésében?

2011.07.30. 12:30

A bizalmas információk kezelésével kapcsolatos szabálytalanságokat tárt fel az INA olajvállalat működésében a horvát pénzügyi felügyelet (Hanfa), amely további 45 nappal meghosszabbította a társaság részvényeivel való kereskedési tilalmat.

A felügyelet honlapján közzétett közlemény szerint pénteki ülésén a Hanfa azt állapította meg, hogy a társaság a bizalmas információk kezelésével kapcsolatosan megszegte a horvát tőkepiaci törvény egyes rendelkezéseit. Határozatában arra kötelezte az INA-t, hogy módosítsa a meglévő belső szabályozást vagy alkosson újat ezeknek az adatoknak a kezelésére. A Hanfa arról is döntött, hogy még legalább 45 nappal meghosszabbítja a zágrábi értéktőzsdén az INA részvényeivel való kereskedési tilalmat, amely már április 28-a óta fennáll.

A közlemény kitér arra is, hogy a közigazgatási eljárásban feltárt szabálytalanságok miatt a Hanfa feljelentést tett az igazságügyi szerveknél. A Hanfa májusban büntetőeljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a Mol, illetve a társaság "felelős személyei" ellen piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt, a magyar olajcég INA-részvényekre tett vételi ajánlata kapcsán.

A horvát felügyelet szűkszavú közleményében akkor az állt, hogy az általa megfogalmazott "piaci manipuláció bűncselekménye" egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ezzel együtt "az üzleti tranzakciók" során elkövetett csalás gyanúja miatt is feljelentést tett, ami egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

A Mol június 16-án a Horvát Köztársaság Közigazgatási Bíróságához benyújtott folyamodványában kérte a Hanfa döntésének bírósági felülvizsgálatát és megsemmisítését. A magyar olajtársaság akkori közleményében hangsúlyozta, hogy az INA részvényeire tett felvásárlási ajánlata során és azt követően is folyamatosan tisztességes, nyílt és áttekinthető módon járt el.

Az INA legnagyobb tulajdonosa, a magyar Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése 44,84 százalék. Az április 27-ei utolsó kereskedési napon 4 200 kunás árfolyamon zárt az INA papírja.