Orbán: Harcos és munkás ősz jön

2011.09.02. 10:17 Módosítva: 2011.09.02. 10:33

Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt konzultációt tartott a nehéz gazdasági helyzetről a Sándor-palotában. Schmitt felszólította Orbánt, hogy az alaptörvényhez szükséges sarkalatos törvényeket a kormány időben terjessze a parlament elé, ezt Orbán Viktor meg is ígérte.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Harcos és munkás ősz előtt áll Magyarország, mondta Orbán Viktor a következő néhány hónap teendőiről. Megismételte hétfői gondolatát, miszerint az európai válság még nyolc-tíz évig eltart, ám hozzátette: “a válság nem fogja legyőzni Magyarországot, hanem mi fogjuk legyőzni azt”. Még az őszre nyugdíjreformot, stabilitási törvényt, illetve új közoktatási és felsőoktatási törvényt ígért.

Több közgazdász kritikájára reagálva azt mondta: ragaszkodik az eddig elkezdett személyijövedelemadó-program folytatásához, egykulcsos, Európában legátláthatóbb és legegyszerűbb adórendszer kialakítása a cél, így a 2012-re tervezett változtatásokat is végigviszik. Orbán meggyőződése, hogy a többkulcsos adózás munkaellenes, és ez vitte a csőd szélére Magyarországot.

01

Azt is mondta, hogy ha a piac nem ad munkát, akkor ezt az államnak kell megtennie, ezért ha az eddig nyolc helyen folyó Start közmunkaprogramok kísérlete beválik, akkor jövőre 300 ezer ember kap közmunkát. Még egyeztet Matolcsy Györggyel, hogyan fizetik majd ki azt a 250 milliárd forintos áfatartozást, amire az EU kötelezte Magyarországot, de biztosan kifizetik, jelentette be Orbán.

A Fidesz-KDNP jövő heti frakcióülésén fontos téma lesz a devizahiteleseknek nyújtandó újabb segítség. Orbán figyelmeztetett, hogy a frank árfolyama a következő nyolc-tíz évben nem fog a magyar hitelesek számára kedvezően változni.