2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Késésben a 2012-es költségvetés

2011.09.12. 07:57
A jövő évi költségvetés tervezetét bő két hét múlva be kell nyújtania parlamentnek, a kormány azonban eddig inkább az idei költségvetési folyamatok menedzselésére koncentrált.

Láthatóan késésben van a kormány, illetve a nemzetgazdasági tárca a 2012-es költségvetés előkészítésével, hiszen nem küldték meg határidőre a Költségvetési Tanácsnak (KT) véleményezésre. A hivatalos verzió szerint a büdzsé tervezetét a kormány első olvasatban megtárgyalta az augusztus végi ülésén − a nem hivatalos változat szerint ez egy néhány oldalas dolgozat volt az általános irányokról, írja a Napi Gazdaság.

A KT-nak szeptember elsején kellett volna megkapnia véleményezésre a javaslatot, ám ez nem történt meg. A makropályáról annyit lehet tudni, hogy a kormány tartani szeretné az idei háromszázalékos hiánycélt − ennek érdekében a múlt héten rendkívüli döntéseket is hoztak −, más kérdés, hogy milyen esély van a 40 milliárdos spórolásra a közszférában, illetve hasonló nagyságú többletáfa beszedésére.

A GDP-prognózist már módosította a kormány: mind ez évre, mind 2012-re 2-2 százalékos gazdasági növekedést vár a korábbi 3,1, illetve 3 százalékos előrejelzés helyett, ami önmagában 125 milliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek a korábbi pályához képest. Pedig enélkül is legalább mintegy 800 milliárd forintos kiigazításra lenne szükség 2011−2012 fordulóján, hogy a hiánycél tartható legyen. Jövőre már nem állnak rendelkezésre a magán-nyugdíjpénztári pénzek sem − a kormánynak tehát kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedésekre kell javaslatot tennie, ám ezek hivatalosan nem szerepeltek a múlt heti hajdúszoboszlói frakcióülésen.