Visszautasította az AB a különadók vizsgálatát

2011.10.05. 08:03

Visszautasította az Alkotmánybíróság az ágazati különadókról szóló törvény vizsgálatát és az azt támadó indítványok elbírálását. A testület közleményében arra hivatkozik, hogy miután 2010 őszén csökkentették a hatásköreit, már nem jogosult a vizsgálat lefolytatására.

A hatályos Alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében központi adónemről rendelkező törvényt az Alkotmánybíróság csak abban az esetben vizsgálhat felül és semmisíthet meg, ha az indítvány az alkotmányellenességet az élethez és emberi méltósághoz való jog, a személyes adatok védelméhez való jog, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága, vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogok sérelmére alapozza - áll a közleményben. A központi adónemnek minősülő ágazati különadókat támadó indítványok e jogok megsértését nem kifogásolták. Erre tekintettel az Alkotmánybíróság végzésében megállapította, hogy – ebben az esetben – nem rendelkezik hatáskörrel az indítványok elbírálására.

Közben az Európai Bizottság múlt héten felszólította Magyarországot a telekommunikációs szektort érintő különadó eltörlésére - ez évente mintegy 60 milliárd forintos kiesést jelent a költségvetésnek -, ugyanakkor a többi ágazati törvény közül egyedül a hipermarketadó esetében várható hasonló lépés az unió részéről.