Újra frankgyengülés jöhet

2011.10.06. 12:56
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A forinttal és az euróval szemben is jelentősen gyengítette a svájci frankot a svájci gazdasági minisztérium államtitkárának az a nyilatkozata, mely szerint az euróval szembeni árfolyamküszöböt a jelenlegi 1,20-ról legalább 1,30-ig, vagy 1,40-ig kellene emelni, mivel az jobban tükrözné a vásárlóerő paritásos megközelítés alapján adódó "fair" árfolyamot.

    A portfolio.hu szerint a sajtójelentésre a frank hirtelen mintegy 1 százalékot esett az euróval szemben 1,2340-ről 1,2420-ig, majd visszaerősödött. Az elmúlt napokban a 247 forintot is megközelítő frankár szintén mérséklődött, kora délelőtt 238 forint közelébe is süllyedt az árfolyam, ami most 240 körül jár.

    Mint ismert, az elmúlt hetekben többször is felmerült piaci pletyka azzal kapcsolatban, hogy a svájci jegybank feljebb tolja majd az árfolyamküszöböt az EUR/CHF árfolyamban, de ezt a szóbeszédet nem támasztotta alá lépéseivel a jegybank. A mai kormányzat felőli "sürgetés" ismét táptalajt adhat ezeknek a pletykáknak, amely hullámszerűen újból és újból gyengülési hullámokat indíthat el a frank piacán.

    Július elején a frank árfolyama 1,23 volt az euróval szemben, és mindösszesen két hónap leforgása alatt, meredek frankerősödést követően az árofalyam lényegében a paritásig, az 1-1-es szint eléréséig csökkent.

    A svájci kormány és az ország központi bankja szeptember elején elégelte meg az erősödést és küszöböt határozott meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest. A lépés hatására a svájci frank meredek korrekcióba kezdett, nem sokkal később a forinttal szemben 230 alá is gyengült az árfolyam. Most úgy tűnik, az euróval szemben rögzített 1,20-as szint sem felel meg Svájcnak, így merült fel a küszöb emelése, egy újabb beavatkozás pedig tovább frankgyengülést hozhat.