Bencsik: Nem mindenhol lesz jelen az állam

2011.10.07. 12:04

Az állam nem kíván tulajdonosként megjelenni az energiagazdaság minden területén, csak a stratégiailag fontos területeken, például a hálozatok szintjén, mondta az Index kérdésére Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár egy pénteki sajtóreggelin.

Szerinte három év után új, hosszú távú energiastratégia kidolgozására azért volt szükség, mert jelentősen megváltozott a világgazdasági környezet, korábban nem várt geopolitikai változások történtek. A stratégia célja, hogy csökkenjen a magyar importfüggőség az energiaellátás területén, garantálni kell a fenntarthatóságot, az ellátásbiztonságot, és a megfizethetőséget.

Az energiastratégiát követően az arra épülő cselekvési tervek kidolgozása következik, ebben Bencsik szerint a piaci szereplők között nem lesz majd egyetértés, de ezeket a feszültségeket a kormánynak fel kell tudni vállalnia. Az államtitkár elmondta, az új megújuló támogatási rendszer (MeTáR) várhatóan csak 2012. július 1-én lép érvénybe.

Elismerte, a szabályozási bizonytalanságok kivárásra késztethetik a megújuló piac szereplőit, a korábbi kötelező átvételi rendszer azonban jelenleg is él, és akik most kezdenek beruházásba, azokra a MeTáR életbe lépése után is ez vonatkozik majd.

Bencsik az energiastratégia kapcsán hangoztatta: a hazai szén- és lignitvagyon jelentősségét is, szerinte nem szabad teljesen lemondanunk erről az energiahordozóról, ösztönözni kell a versenyképes tiszta technológiák bevezetését. Paks bővítésével kapcsolatban az államtitkár elmondta, arról egyelőre nincs kormánydöntés, az üzemidő-hosszabbítás viszont elkerülhetetlen.

A lakossági energiahatékonysági pályázatok keretein belül a közeljövőben megnyílik egy kb. 2,9 milliárd forintos keretösszeg, amelyet kedvező kvótaértékesítések esetén az év végén kiegészíthet egy kicsivel magasabb összegű pályázat kiírása is.

Bencsik János szerint az árak befagyasztása hosszútávon nem fenntartható, terveik szerint idővel megjelenne egy szolidaritási tényező az energiaárakban, amelyből a szegényebb rétegeket támogatnák.