Emma
9 °C
26 °C

Nem jó az új távhőszabályozás

2011.10.10. 06:27

Bár a lakosságnak kedvez, hogy a távhő ára nem változik a fűtési szezonban, a termelők és szolgáltatók azonban nem elégedettek az új szabályozással - írja a hétfői Magyar Nemzet.

A lapnak Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke azt mondta, hogy valamiféle korrekcióra lesz szükség az új távhőár-szabályozásban, de egyelőre még értékelik a kihirdetett rendeleteket. Több helyen nincs arányban a hőszolgáltatási ár és az ehhez meghatározott támogatási szint.

A távhős szakmai szervezet vezetője emlékeztetett arra, hogy az új rendszer alapján ezentúl nem a termelők, hanem a szolgáltatók részesülhetnek kompenzációban.

Fekete Csaba szerint a támogatási jogosultsághoz szabott kitételek sem tökéletesek, mert sok szereplő nem tudja betartani az előírt hatásfokot. Ezért a szakmai szervezet tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és az energiahivatallal.

A Budapesti Erőműnél pedig azt mondták a lapnak, hogy az új szabályozás miatt a társaságot jelentős, évi 4-5 milliárd forintos veszteség éri.