Újabb horvát eljárás a Mol ellen

2011.10.22. 17:08 Módosítva: 2011.10.22. 17:10

A horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) feljelentése alapján büntetőeljárás indított a horvát főügyészség (DORH) a Mol néhány vezetője ellen. Mások mellett Hernádi Zsolt, a Mol és Áldott Zoltán, az INA vezérigazgatója ellen indult eljárás, "bennfentes információkkal való visszaélés" miatt, idézte az MTI a horvát Novi Listet.

Az ügy a második büntetőeljárás, amit a horvát hatóságok Hernádi ellen indítanak, de az első, a privatizációhoz kapcsolodó, a volt horvát kormányfő, Ivo Sanader és a Mol között létrejött megállapodást kifogásoló ügyben a Mol-vezért Horvátországban már nem gyanúsítják. Az ügy iratait szeptember 21-én átadták a magyar ügyészségnek, amely azóta sem jelezte, hogy büntetőeljárás keretében vizsgálná azokat.

A mostani eljárás viszont a tavaly év végi nyilvános ajánlathoz kapcsolódik: a Mol 2010 decemberében jelezte, hogy felvásárolná az INA részvényeinek közkézen forgó nyolc százalékát. Ekkor azonban a horvát nyugdíjalapok az ajánlati ár felett kezdtek, mintegy nemzetvédelmi akció keretén belül vásárlásba, így a Mol ajánlata nem volt sikeres. A Mol az ajánlati idő lejárta után viszont maga is vásárolt a tőzsdén – ezt a tranzakciót kifogásolja a tőkepiaci felügyelet, mely már áprilisban piaci manipuláció gyanúja miatt indított eljárást.

Ettől még az INA eladó lehet

A Novi List a főügyészségtől szerzett információ alapján közölte: a HANFA és a DORH eljárásai ellenére a horvát kormány nem tudja megakadályozni az INA részvényeivel való kereskedést.

Emlékeztet arra is, hogy a horvát kormány törvényjavaslata, amellyel szeretné megakadályozni, hogy rajta kívül bárki 49 százaléknál nagyobb tulajdoni arányt szerezzen az INA-ban, még brüsszeli véleményezésre vár, de valószínűleg az Európai Bizottság kifogást fog emelni, mert a jogszabály ellentétes a tőke szabad áramlásának elvével. Amennyiben a horvát kormány a jövő hét péntekéig nem nyújtja be a korlátozást célzó jogszabályt a tevékenységét a közelgő választások miatt befejező horvát törvényhozásnak, a Mol a kereskedési tilalom felfüggesztését követően szabadon vásárolhat majd INA-részvényeket.