Matolcsy: Öt áfakulcs kellene

2011.10.25. 11:20 Módosítva: 2011.10.25. 11:21
Valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő, az európai liberális demokráciák nem állnak készen arra, hogy a globális adóversenyben helytálljanak - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a jövő évi adótörvényekre vonatkozó javaslat expozéjában kedden a parlamentben.

Miután az EU adórendszerével nem lehet globális versenyt nyerni, Magyarország tavaly nyáron elkezdte egyéni útját, mondta a miniszter. Ennek keretében a pénzügyi egyensúly megteremtése, a foglalkoztatás növelése mellet fontos szerepet kap az adórendszer átalakítása.

Mint mondta, az új gazdaságpolitika alapja a növekedés megteremtése, ennek egyik eleme az államadósság csökkentése. Amennyiben az előző három kormány 2002 óta nem hozott volna össze akkora adósságot, amelynek 1100 milliárd forint, a bruttó hazai termék 3,6 százaléka a kamata, akkor ennyi adócsökkentést lehetne megtenni, hívta fel a figyelmet Matolcsy György.

Az élőmunka terhei differenciáltan csökkennek

A jövő évi adórendszer már megkezdi a járulékrendszer átalakítását is, de azt a munkaadók terheinek differenciált csökkentésével teszi - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Példaként említette a szülés után munkába visszatért anyákat, akik után a munkaadói járuléka 24 százalék helyett 20 százalék lesz.

Akik rehabilitációs kártyával rendelkeznek, azok után egyáltalán nem kell járulékot fizetniük a munkaadóknak, akik pedig a központi államigazgatási bürokráciából távoznak, azok után egy évig 50 százalékos lesz a kedvezmény, vagyis a munkaadók csak 12 százalékos járulékot fizetnek majd, idézi a Napi Gazdaság a miniszter szavait. Az országban olyan szabad vállalkozási zónákat alakít ki a kormány, amelyekben a hátrányos területen élők kapnak munkát. Az adórendszert illetően egyszerre sikerült 1,5 százalékponttal csökkenteni az adócentralizációt, fenntartani 500 millió forintos nyereségig az előző évben bevezetett 10 százalékos kedvező társasági adót, és megindítani az átállást az egykulcsos arányos személyi jövedelemadóra, ami az első évben még 20,3 százalékos átlagos terhelést jelent - mondta.

Öt áfakulcs kellene

A forgalmi adó kapcsán a miniszter azt mondta, hogy öt áfakulcsra lenne szükség, de ezt az EU nem engedi, azért Magyarországon az általános kulcs 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. Cél a forgalom adóztatása, a családi jövedelmek helyett - hangsúlyozta Matolcsy György.

Kitért arra, hogy jövőre nagyságrenddel növekszik az adóhatóság által beszedett adó. A kereskedelemben végzett szúrópróbaszerű ellenőrzések szavai szerint azt mutatják, hogy évi 500-600 milliárd forint áfát, fogyasztási és jövedéki adót nem fizetnek be.

Szerinte valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő, az európai liberális demokráciák nem állnak készen arra, hogy a globális adóversenyben helytálljanak. A nemzetgazdasági miniszter szerint 2011-ben nemcsak sikerült megelőzni egy pénzügyi válságot, hanem egy a teljes gazdaság megújulásához vezető folyamatot indított el a kormány.

Nem cél az igazságosság

Matolcsy kiemelte, az adórendszernek nem célja az igazságosság elérése, azt más gazdaságpolitikai, de inkább társadalompolitikai, politika eszközökkel kell elérni. Úgy vélekedett, aki azt gondolja, hogy az adórendszeren keresztül, különösen a személyi jövedelemadó rendszeren keresztül szociális és igazságossági szempontokat kell érvényesíteni, az "a nyugat vermébe esik".

Szerinte semmilyen módon nem támogatható olyan unión belüli teljes adóharmonizáció, amely Magyarország versenyelőnyét mérsékelné a fejlett nyugat-európai tagállamok versenyelőnyének megtartása végett. "Az eurózónán kívüli magyar nemzetgazdaság rendelkezik azzal a szabadsággal, amellyel nem csupán a pénzügyi szabadságharcunkat kell megvívnunk, hanem bizony az adórendszerbeli szabadságharcunkat is meg kell vívnunk" - mondta.  • Tippek
  • Árfolyam