Harmincszázalékos baleseti adót vetne ki a kormány

2011.10.13. 23:58
A kiszivárgott jövő év adócsomag szerint 30 százalékos baleseti adót vetne ki a kormány, amit a hibás sofőrnek kéne fizetnie, de a biztosítón hajtaná be a kormány. Emelkedne a chipsadó, de még nem találták ki, hogyan kompenzálnák az alacsony fizetésűeket.

A kgfb-díj 30 százaléka lenne a baleseti adó, az autóst terhelné, de a biztosító felelőssége lenne beszedni - derül ki az Origo birtokába került 2012-es adócsomagból, amelyet csütörtökön ismertetett a portál.

Eszerint a termőfölddel ügyeskedőket 48 százalékos szjával terhelné a kormány. Egy válóper esetén 30 ezer forintos illetéket kell kifizetni. Évi ezer literig lehet adómentesen sört főzni vagy pezsgőt készíteni. Félmillió forintig kedvezményesen adóznak a béren kívüli juttatások, de az alacsony keresetűeknek járó kompenzációt még mindig nem találta ki a kormány.

A biztosító előre fizet

A portál szerint a bevezetendő baleseti adó alapja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) éves díja lesz, az adó mértéke pedig a kgfb-díj 30 százaléka - ezt tartalmazza az Origo birtokába került jövő évi adócsomag-tervezet, amelyet a kormány pénteken nyújt be a parlamentnek.

A rendszer úgy fog működni a kormány elképzelése szerint, hogy az adót a biztosító cég a kgfb-díj esedékes részletével együtt szedi be és utalja is tovább az államkasszába. A törvénytervezet kimondaná: ha az autós nem fizette be a baleseti adót, a biztosító cég akkor is köteles az adó összegét az államnak utalnia.

A baleseti adó 2012. január 1-jén lépne életbe. Az állam azzal kalkulál, hogy jövőre durván 90 milliárd forint lesz a kgfb-díjbevétele a cégeknek, ez alapján pedig 27 milliárd forint baleseti adó folyhatna be az Egészségbiztosítási Alapba.

A cikk szerint a chipsadóban változást tervez a kormány. Így az üdítőitalok adója 5-ről 7 forintra nőne literenként, a cukrozott készítményeké 100 forintról 150-re módosulna kilónként, a sós snackek és ételízesítőké 200-ról 250-re kilogrammonként. Bevezetnék a népegészségügyi termékadót az ízesített sörökre (35 forint literenként), az alkoholos frissítőkre (100 forint literenként) és a kávéra (250 forint kilogrammonként). Az adóalap-szélesítés és az adóemelés hatására 15 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány.

Az Origo szerint a baleseti adóhoz hasonlóan a személyi jövedelemadónál is voltak eddig nyitva hagyott kérdések, a legfontosabb az, hogy miként fogja kompenzálni az állam azokat a munkavállalókat és azok munkaadóit, akik a félszuperbruttó adóalap részleges eltörlésével és az adójóváírás megszüntetésével rosszul járnának. Az adócsomag-tervezet nem a nyilvánosság számára készített, az Origo birtokába került összefoglalójából kiderül, hogy a baleseti adóval ellentétben a kompenzációs rendszer részleteit még mindig nem találta ki a kormány. A törvényszöveg-tervezet csak azt mondja ki, hogy ennek mikéntjét a kormány egy későbbi rendeletével megállapíthatja.

A törvénycsomag azt azonban írásba foglalja, hogy ez a 202 ezer forint felettiekre érvényes félszuperbruttó adóalapot 2013-ban megszüntetik.
Az adócsomagban vannak eddig napvilágra nem került, további, a magánszemélyeket érintő adószabály-módosítások is.

A Széchenyi Pihenő Kártyát segítik

A béren kívüli juttatások rendszerében változást fog hozni, hogy egyértelmű prioritásként kezeli a kormány az idén bevezetett Széchenyi Pihenő Kártyát. Idén az arra utalt összeg 300 ezer forintig kedvezményesen adózik, jövőre már 450 ezer forintra emelkedik a kedvezményesen adózó összeg nagysága, és csak 16 százalékkal kell adóznia a cégnek, járulékot továbbra sem kell fizetnie. A javaslat szerint az évi félmilliós keretösszeg meg lesz bontva úgy, hogy abból legfeljebb 225 ezer forintot szálláshely-szolgáltatásra lehet felhasználni (a SZÉP-kártyának lesz egy szálláshely-alkártyája), 150 ezer forintot melegétel elfogyasztására lehet költeni kedvezményes adózás mellett, és 75 ezer forintot lehet fordítani szabadidő-, egészségmegőrző-szolgáltatás igénybevételére.

A törvénytervezet arról is rendelkezne, hogy évente 500 ezer forintig nyújthatók kedvezményes adózás mellett a béren kívüli juttatások (amelyek közé a SZÉP-kártyán kívül például a helyi utazási bérlet vagy az iskolakezdési támogatás tartozik), az azt meghaladó összegre a normál szabályok vonatkoznának, vagyis a 16 százalékos szja mellett a cégnek még a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is ki kéne fizetnie.

A SZÉP-kártya felfuttatása egyrészt a melegétel-utalványt váltja ki, másrészt pedig elsorvasztja a hidegétel-utalványt. Jövőre a SZÉP-kártyával már lehet melegételt fizetni, emellett pedig a hidegétel-utalványnál havi 5 ezer forint esne a kedvezményes adózás alá.