Rehn: Nem szűnik meg a túlzottdeficit-eljárás

Portfolio
2011.11.10. 13:52 Módosítva: 2011.11.10. 13:52

Nem fenntartható a magyar költségvetés egyenlege, a hiány 2013-ban ismét 3 százalék fölé mehet, ezért az Európai Bizottság nem javasolja a túlzott deficit eljárás megszüntetését - derült ki csütörtökön Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa által tartott sajtótájékoztatón.

Rehn az Európai Bizottság prognózisát bemutató sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette, hogy Magyarország nyolc éve a túlzott deficit eljárás hatálya alatt van - írja a Portfolio. "Az idei évet többlettel zárja a költségvetés a nyugdíjreform rendszerszintű átalakítása miatt" - mondta.

"A deficit jövőre ugyan 3 százalék alatt maradhat, de a jelenlegi információk alapján 2013-tól újra 3 százalék fölé mehet a hiány. Tehát az egyenleg nem fenntartható, nem javasoljuk a túlzott deficit eljárás megszüntetését" - jelezte a biztos Brüsszelben. "Az Európai Bizottság ezért további intézkedéseket javasol, amelyek biztosítják a fenntartható államháztartási folyamatokat" - magyarázta.

A Bizottság jelentése szerint jövőre csak kis mértékben lesz magasabb a hiány a kormány által vártnál, így a GDP 2,8 százaléka alatt maradhat, ami még megfelel az EU előírásainak.