Még mélyebben a gödörben az építőipar

2011.11.16. 11:03

Szeptemberben 12 százalékkal volt kisebb az építőipari termelés, mint egy éve. Az elmúlt hónaphoz képest pedig 2 százalékos volt a visszaesés – derül ki a KSH legfrissebb számaiból. Az új szerződések száma hasonló mértékű csökkenést mutat, így nem várható a közeljövőben sem gyors fellendülés.

 

Nagyarányú, 23 százalékos volt a visszaesés az épületek építésében, ezzel szemben az egyéb építmények építése 1,4 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázisnál. A kismértékű emelkedéshez útépítési és vasút-korszerűsítési munkák is hozzájárultak.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján szeptemberben az épületek építésének volumene 7,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal magasabb volt az augusztusinál. Az év első kilenc hónapjában az épületek építésének teljesítménye 12,1 százalékkal, az egyéb építményeké 8,9 százalékkal csökkent 2010 azonos időszakához képest.

Szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – mintegy ötödével esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az egyéb építmények ágazat termelése 10,8 százalékkal meghaladta a 2010. szeptemberi alacsony szintet, a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 19,7 százalékkal maradt el a 2010. azonos időszakitól.

Kevés a szerződés

A 2011 szeptemberében kötött új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest 12 százalékkal, ezen belül az épületek építésére kötötteké 14,4 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 9,8 százalékkal mérséklődött a 2010. szeptemberihez viszonyítva.

Az év első kilenc hónapjában az építőipari vállalkozások 22,4 százalékkal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában. Az építőipari vállalkozások 2011. szeptember végi szerződésállományának volumene a 2010. szeptemberihez képest 39,1 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 41,3 százalékkal, az egyéb építményeké 37,8 százalékkal esett vissza.

Az építőipar termelői árai 2011 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az emelkedés (0,7 százalék) nem jelentős, az egyéb építmények építése ágazatban az árak 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés
ágazatban átlaghoz közeli (1,9 százalék) növekedés mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és
2,7 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,2 százalékkal voltak magasabbak.