Fitch: Jó lenne az IMF, de vége lesz a szabadságharcnak

2011.11.18. 17:13

Kedvező fejlemény lenne a megállapodás egy új IMF-programról, amely csökkenthetné a magyar államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást, ám a megállapodás "még messze van", és Magyarország kihívásokkal teli pénzügyi-gazdasági kilátásokkal kénytelen szembenézni - áll a Fitch Ratings pénteki londoni értékelésében, amely szerint továbbra is jelentősek a lefelé mutató kockázatok.

A legnagyobb európai hitelminősítő által Londonban ismertetett állásfoglalás szerint egy új IMF-program erősíthetné a piaci bizalmat, emellett átláthatóbbá és következetesebbé tehetné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

A Fitch elemzői úgy vélik azonban, hogy nehéz lesz egyezségre jutni egyes kérdésekben, különösen a bankszektorral kapcsolatos politikában. Bármilyen IMF-programhoz szigorú feltételrendszer is társulna, és így csökkenne a kormány független pénzügyi-gazdasági mozgástere - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

A Fitch egy hete leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az addigi stabilról, de megerősítette a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat. A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolta a döntést. Egy nappa később a Standard & Poor's-nál kerültünk negatív kilátású megfigyelés alá, ami az utolsó, és általában leminősítéssel járó figyelmeztetést jelent.