Érdeklődő volt a kormány

2011.11.25. 21:42 Módosítva: 2011.11.26. 00:41

Úgy tűnt, tényleg meg akarják érteni, miért kerültünk ilyen helyzetbe: a tanácskozáson jelenlevő közgazdászok közül többen is elmondták, hogy a piac szempontjából a jelenlegi államadósság és hiánypálya fenntarthatatlannak tűnik, a leminősítés ezért várható és érthető volt, mondta az Indexnek a tanácskozás egyik résztvevője. A miniszterelnök 11 közgazdásszal találkozott, a szeptemberi hasonló fórum után másodszor, most azt követően, hogy bóvliba vágta az országot a Moody"s.

A közgazdászok részéről elhangzott kritika az elmúlt másfél év gazdaságpolitikáját illetően, abban pedig szélesebb körű egyetértés volt, hogy a végtörlesztés bevezetése sokat ártott. A bankokkal való kapcsolat szükséges javításához pedig barátságtalan lépésnek minősítettek a Bankszövetséggel már folyó tárgyalások közepette a végtörlesztés állami támogatását jelentő adókedvezményt.

A megbeszélésén elhangzott, hogy Magyarországnak nem igazán van választási lehetősége, az IMF-fel meg kell állapodni, ugyanakkor az ország számára kizárólag a szigorú feltételekkel járó, 2008-ban is igényelt stand by-csomag lesz elérhető. Ennek hatása már érezhető volt Matolcsy tanácskozást követő sajtótájékozatón használt megfogalmazásán, a miniszter azt mondta, megpróbáljuk az eggyel kevesebb megkötéssel járó csomagot kérni, de éreztette, hogy ez nem feltétlen sikerül.

Konkrét személyi kérdésekről nem volt szó, arról viszont igen, hogy az inkonzisztens gazdaságpolitika miatti hitelességcsökkenést elképzelhető, hogy személyi fronton is orvosolni kéne.