Áramharc: Lázár János visszavág

2011.11.28. 16:37

Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint míg ő a fogyasztók, addig Bencsik János energiaügyi államtitkár az energiaszolgáltatók érdekeit képviseli. Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján ezt az áramkikapcsolásra vonatkozó szabályozás szigorítására tett javaslatával kapcsolatban mondta kérdésre válaszolva.

A törvénymódosító javaslat megtiltaná az energiacégeknek, hogy kikapcsolják az áramszolgáltatást azoknál a fogyasztóknál, akik nem fizetik a rendszerhasználati díjat. Ez lényegében azt jelentené, hogy automatikus következmény nélkül lehetne jóval kevesebbet fizetni a szolgáltatásért, az energiacég legfeljebb peres úton hajthatná be jogos követelését.

Az indítványról, annak hátteréről és lehetséges következményeiről szóló cikkünk megjelenése után Bencsik János államtitkár a Facebookon úgy reagált: „az energiatermelés és -elosztás nem veszélytelen üzem, éppen ezért kerülendő a lehetséges következményeket figyelembe nem vevő indítványok beterjesztése az Országgyűlés elé”.

Hozzátette azt is, hogy „miután magam arra szerződtem, hogy legjobb tudásom és lelkiismeretem alapján szolgáljam az országot, ezért a Lázár képviselő úr által benyújtott indítványt támogatni nem tudom”.

A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta, sajnálja, hogy van olyan kormányzati szereplő, aki a szolgáltatók oldalán áll. „Soha nem fogunk egyetérteni Bencsik képviselőtársammal, én a fogyasztók oldalán maradok, ő meg a szolgáltatók érdekeit képviseli. Nem tudom, hogy ez-e a munkája, ennek az értékelése nem az én feladatom” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Fidesz-frakció többségi véleménye szerint Magyarországon a jelenleginél nagyobb védelmet kell biztosítani az áram- és gázfogyasztóknak.

Kitért arra is, hogy meglepődött volna, ha a villanycégek azt mondják, jó az általa előterjesztett elképzelés, vagyis az, hogy „védjük a fogyasztókat”. Felidézte, a közelmúltban is sok kezdeményezéssel élt a kérdésben, ám nem sok eredménnyel, ugyanis - mondta - nagyon erős az energialobbi, az energiaszolgáltatók pedig privilegizált helyzetben vannak.

Lázár János szerint a magyar áramfelhasználók az európai átlagnál kisebb védelemben részesülnek. Példaként azt mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy Párizsban egy 80 eurós tartozás miatt 77 óvodás feje fölül kikapcsolják az áramot. Ez csak Magyarországon létezik – jegyezte meg. Úgy fogalmazott, csak azoknak a védőszabályoknak az érvényesítését szeretné elérni, amelyek az érintett szolgáltatók hazájában jól működnek.

A törvény ma kimondja, hogy ha az egyetemes szolgáltatásra jogosult nem lakossági felhasználó fizetési kötelezettségének teljesítésével több mint 30 napot késik, a villamosenergia-kereskedő kezdeményezheti az elosztónál az áram kikapcsolását. A Fidesz frakcióvezetője ezt azzal egészítené ki, hogy a rendszerhasználati díjból származó fizetési kötelezettséget nem lehetne beleszámolni a tartozásba.

Bár a törvényjavaslat általában beszél ellátásbiztonságról és a fogyasztók védelméről, a kikapcsolási tilalom leginkább csak az önkormányzatok és a közvilágítás vonatkozásában értelmezhető. A lakossági fogyasztók ugyanis egyben kapják meg a számlájukat, a közvilágítással kapcsolatos szerződések között viszont akad olyan, amelyben megosztják a tételeket. Forrásaink szerint a törvényjavaslat mögött a hódmezővásárhelyi polgármester és az EDF Démász konfliktusa húzódik.

Bencsik János és Lázár János tavasszal már megvívtak egy csatát a Facebookon, a frakcióvezető akkor az erőműtámogatások rendszerét próbálta egy drasztikus huszárvágással megoldani, az akkori konfliktus végül kompromisszummal zárult.