Nagyot kaszálhat az MVM a gázüzletágon

2011.11.29. 10:37

A vártnál sokkal jobb, közel hatvanmilliárdos eredménnyel zárhatja az évet az MVM-csoport, mondta a Magyar Nemzetnek az állami tulajdonú energetikai cég elnök-vezérigazgatója.

Baji Csaba a lap keddi számában megjelent interjúban a cég élén eltöltött eddigi másfél éves időszakról elmondta, átvilágították a társaságcsoport működését, és ahol problémát láttak, ott léptek.

„Tavaszra új stratégiát, új üzleti modellt és új irányvonalat határoztunk meg az MVM-csoport számára: erős, sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált energetikai társaságcsoportot építünk” – fogalmazott.

A cégcsoport árbevétele a tavalyi 557 milliárd forint után idén a 600-at is meghaladhatja. A jó eredmények egyrészt a gázüzletágba való belépésnek, másrészt a működés hatékonyabbá tételének köszönhetőek – mondta Baji Csaba. A cégvezető kiemelte, hogy az MVM már nem csak a szűken értelmezett energetikai területen mozog: hamarosan a meglévő optikai távközlési hálózatuk látja el a kormányzati gerinchálózatát szerepét.

Hozzátette: a csoport szerepvállalását növelni kívánják a stratégiai jelentőséggel kezelt földgázpiacon. A kormány az MVM-et kérte fel a magyar–szlovák gázösszeköttetés kiépítésére, de a cég feladatkörébe tartozik az AGRI-vezeték magyarországi szakaszának létrehozása is, valamint a Déli Áramlat megvalósításában is vizsgálják a részvétel lehetőségét. „Nemcsak a szállítóvezetékek építésében és esetleges üzemeltetésében, hanem a gázkereskedelemben is látunk lehetőségeket” – fogalmazott Baji Csaba.