Erste: Megy a válaszlevél Lázárnak

2011.12.30. 12:10

Az Erste nem kommentálja Lázár János fideszes frakcióvezetőnek a hódmezővásárhelyi önkormányzat nevében írt levelét, amelyben a 2006-ban kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kéri a banktól. Az Index kérdésére az Erste Bank sajtóosztályán közölték, postai úton válaszolni fognak a polgármesternek, annak tartalmáról azonban nem árultak el részleteket.

Mint ismert, a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. A Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatónak küldött levélben Lázár leszögezi,  az önkormányzat eleget tesz kamat- és tőkefizetési kötelezettségének, az esedékes részleteket - 2,238 millió svájci frank tőkét, valamint 1,178 millió svájci frank kamatot - csütörtökön át is utalta a banknak. A teljesítés azonban nem jelenti a tartozás teljes tartalmának elismerését, hiszen a 2006-os 173,41 forintos svájci frank árfolyamhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot.

Úgy vélték, a hazai bírói gyakorlat rámutatott arra, hogy az ilyen jogviszonyokban számos esetben nem érvényesülnek a polgári jog szerződésekre vonatkozó rendkívül fontos alapelvei, ugyanis nem biztosított az alkufolyamat, ezáltal sérül a szerződő felek egyenjogúsága, hiszen az adós pozícióban lévő fél választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, a létrejövő jogviszony tartalmába már semmiféle beleszólása nincs. Nem érvényesül a jóhiszemű joggyakorlás elve, felmerül a jogalap nélküli gazdagodás, az együttműködési kötelezettség és a kárenyhítési kötelezettség teljesítésének hiánya, áll a levélben.

Az önkormányzat arra kéri Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatót, hogy harminc napon belül, legkésőbb 2012. január 30-ig nyilatkozzanak, hogy a közös kockázat vállalás jegyében a veszteséget eredményező többletből mekkora összeget vállal át a bank. Amennyiben eddig a határidőig az önkormányzat nem kap érdemi választ, a város minden szükséges és lehetséges lépést megtesz a veszteség közös viselése érdekében, megfontolva a bírói út lehetőségét is.

Együttműködésük hiányában az önkormányzat vezetői az Országgyűlés jogalkotási és a kormány végrehajtási segítségét fogják kérni az ilyen és ehhez hasonló banki magatartás felülvizsgálatára és megszüntetésére, emellett az európai illetékességű és hatáskörű szervekhez fordulnak.