A görögök még optimisták

2012.01.16. 11:00

A görög miniszterelnök, Lukasz Papadémosz bízik abban, hogy megállapodás születhet a görög kormány és magánhitelezői között az államadósság önkéntes, részleges leírásáról. A kormányfő a CNBC üzleti hírcsatornának adott interjúban úgy fogalmazott: „Most rövid szünet van a tárgyalásokban, de bízom abban, hogy folytatódnak, és, hogy időben születik olyan megállapodás, amely mindkét fél számára elfogadható”. Hozzátette: „a folyamatban lévő megbeszélések olyan ponthoz jutottak, amely közel áll a megállapodáshoz, de még egyeztetni kell arról, hogy miként rakjuk össze az egyes elemeket”.

A világ legnagyobb bankjait képviselő, washingtoni székhelyű Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) az euróövezeti állam- és kormányfők októberi találkozóján egyezett bele egy részleges, önkéntes alapon történő adósságleírásba. A megállapodás értelmében a 206 milliárd eurós magánbefektetői kötvényvagyon névértékének 50 százalékát írnák le úgy, hogy a névérték 35 százalékának megfelelő értékben hosszú lejáratú papírokat kapnának a befektetők, míg 15 százalékot készpénzben fizetne ki a görög állam.

Felálltak az asztaltól

A tárgyalásokról kiszivárgó információk szerint a legnagyobb vita a kibocsátandó, 20-30 év lejáratú papírok kamatfeltételei körül alakult ki. Az IIF pénteken közleményben jelezte, hogy  átmenetileg leálltak a tárgyalások Athénban, hogy mindkét fél „átgondolhassa” a helyzetet. A hétvégén Evangelosz Venizelosz, Görögország pénzügyminisztere azt mondta: reményei szerint szerdán folytatódhatnak a megbeszélések.

Az ország nehéz helyzetbe került a tárgyalások megszakadásával: a Sunday Times szerint tíz hét múlva csődbe megy a megállapodás nélkül. Március 20-án ugyanis egy 14,4 milliárd eurós kötvénycsomagot kéne törlesztenie az államnak, erre pedig nincsen pénze.

Sűrű hét jön

Görögország mindenesetre sűrű hét elé néz: a nemzetközi hitelezőkből álló, úgy nevezett "trojka" kedden utazik Görögországba, ahol rendszeres programfelülvizsgálatát kezdi meg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság szakemberei azt ellenőrzik majd, teljesítette-e Görögország a mentőprogramban vállalt kötelezettségeit.

Sztrájkolnak a héten az újságírók, akik közül sokan a pénzügyi válság hatására elmaradó reklámbevételek miatt több hónapja nem kaptak fizetést  Kedden és szerdán nem lesz híradó a televíziókban és rádiókban, szerdán és csütörtökön pedig a napilapok nem jelennek meg - közölte hétfőn az újságírók érdekképviseleti szerve.