Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Budai: működésképtelenné válhat a Malév

2012.01.25. 21:24
Rövid időn belül működésképtelenné válhat a Malév az elszámoltatási kormánybiztos szerint.

Budai Gyula hivatala elkészítette a Malév privatizációjával és visszaállamosításával kapcsolatos vizsgálatának összefoglaló jelentését. Szerdán az MTI-nek Budai azt nyilatkozta: a légitársaság jelenlegi tulajdonosi szerkezetét nézve (95 százalék az államé, 5 százalék pedig egy orosz banké) megállapítható, hogy nem lesz olyan befektető, aki megvásárolná a Malévot, mégpedig a kisebbségi tulajdonos miatt. Az állam pedig már egy fillér támogatást sem adhat a vállalatnak - mondta. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett az Európai Bizottság január eleji határozatára, amiben a testület felszólította Magyarországot a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott, az EU-s szabályokkal "összeegyeztethetetlen", 70-100 milliárd forint közötti állami támogatás visszafizettetésére.

A kormánybiztos szerint mindebből az következik, hogy a Malév nem fog tudni forráshoz jutni, s rövid időn belül működésképtelenné válhat. Úgy véli, a légitársaság 2007-es privatizációja mindezt előrevetítette, "a felelősség pedig egyértelműen az előző, szocialista kormányzatot terheli".

A Malévval kapcsolatos vizsgálatáról a politikus csütörtökön tart sajtótájékoztatót.

Budai Gyula január elején öt feljelentést tett a Malév eladásának és visszavásárlásának ügyével összefüggésben ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ezek között van a légitársaság privatizációja, viszontgarancia-szerződése, a Malév Vagyonkezelő Kft. ügye, a Malév visszaállamosítása és a Malév Ground Holding Zrt. catering szerződése.