Ausztria is megadóztatná a pénzügyi tranzakciókat

2012.02.01. 08:00

A franciák után az osztrákok is a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését tervezik; az osztrák kormány eltökélt, a kancellár, Werner Faymann szerint akár egyedül is hajlandóak erre - írja a Napi Gazdaság. A bevételek növelésére a szigorúbb uniós költségvetési előírások miatt lesz szüksége Ausztriának. Az országnak egyszerre kell takarékoskodnia és a növekedést ösztönöznie, és ez új, igazságos adók (például a vagyonadó, a bankadó vagy a tranzakciós adó) nélkül nem teljesíthető - vélte a kancellár.

Eddig csak a francia elnök, Nicolas Sarkozy szögezte le, hogy európai partnerek nélkül is kész a tranzakciós adó bevezetésére. A legvehemensebben pedig Nagy-Britannia ellenzi, hiszen London a világ egyik legjelentősebb pénzügyi központja, és a Cityt felettébb hátrányosan érintené az új adónem.

A brüsszeli bizottsági javaslat értelmében a részvény-, illetve hitelügyletekre az ügyletérték 0,1 százalékának megfelelő tranzakciós adót vetnének ki, ami számítások szerint évente 55 milliárd euró pluszbevételhez juttatná az uniót. Azt az ellenvetést, hogy a Tobin-adó miatt elmenekülnének Európából a pénzügyi szolgáltatók, azzal igyekeznének semlegesíteni, hogy nem csupán akkor kellene adót fizetni, ha a pénzügyi szolgáltató központi székhelye az unióban található, hanem akkor is, ha a megrendelőnek vagy teljesítőnek van legalább egy telephelye (bankfiókja) bárhol az EU területén.