Csökkent az export decemberben

2012.02.08. 13:31

Decemberben a kivitel 0,9 százalékkal csökkent, a behozatal 0,1 százalékkal nőtt euróban az egy évvel korábbihoz képest a KSH szerdán közzétett adatai szerint.   Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, tavaly decemberben a várakozásoknál alacsonyabb, 352 millió euró külkereskedelmi többlet keletkezett, szemben az egy évvel korábbi 413,6 millió euróval. Az egész éves többlet 6,96 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 5,52 milliárd euróról.

Az elemző kifejtette, az export visszaesése tükrözi a külső kereslet tavaly év végi markáns lassulását, az import némileg gyorsabb növekedése pedig részben a cserearányromlás, részben a stabilizálódó belső kereslet hatása lehet. Úgy vélte, bár a külső konjunktúramutatók kisebb élénkülést jeleznek a következő időszakra, az új autóipari kapacitások üzembe helyezése újra gyorsíthatja a kivitelt. Mindezek hatására a külkereskedelmi többlet az idén megközelítheti a 7,8 milliárd eurót.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szintén a vártnál rosszabbnak ítélte a előzetes decemberi adatokat. Úgy vélte, az export visszaesése mögött szezonális hatások állnak. A csökkenést előrevetítették az decemberi ipari termelés adatok is, amelyek havi szinten 7 százalékos csökkenést mutattak.

Árokszállási Zoltán kifejtette, az Erste Bankban ők is a külkereskedelmi mérleg javulására számítanak az idén, a többlet meghaladhatja a 8 milliárd eurót is. Ennek hátterében azonban nem az export felfutása áll majd, hanem a várható komolyabb költségvetési kiigazítás miatt bekövetkező belső kereslet, illetve a beruházások csökkenése, ami mérsékli az importot.

Tavaly január-decemberben a kivitel euróban 11,7, a behozatal pedig 10,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1949 milliárd forint aktívumot mutatott, az egyenleg 433 milliárd forinttal javult az előző évihez viszonyítva.