Megint elhalasztják a dohánybolt-államosítást

2012.02.20. 10:56

Most hétfőn sem szavaz a parlament a nevében a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról, ténylegesen a dohány-kiskereskedelem államosításáról szóló törvényjavaslatról, amit a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János jegyez.

A javaslatról az eredeti tervek szerint már a decemberi utolsó ülésen szavaztak volna, ám akkor a februári első ülésre halasztották. A zárószavazás előtt már hírek terjengtek arról, hogy a Fidesz frakciójában is volna igény a tervezet módosítására, ám ahhoz nem érkeztek zárószavazás előtti módosító indítványok. Ennek ellenére a múlt héten az uniós egyeztetésre hivatkozva levették a napirendről, hogy a héten újra napirendre vegyék.

Ám hétfő délelőtt az alkotmányügyi bizottság ülésén úgy döntöttek, megint elhalasztják a zárószavazást. Ez előtt tárgyaltak egy zárószavazás előtt érkezett, Lázár János által jegyzett módosító indítványt is.

A módosító javaslat tovább szigorította volna a kereskedelmet annyiban, hogy a koncessziót megszerző kereskedőnek még dohánykereskedelmi engedélyt is ki kellett volna váltania. A dohányboltok a módosító indítvány szerint más üzletektől elkülönült, önálló helyiségekben lehettnének. A módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége támogatta.