Féléves mélyponton a foglalkoztatás

2012.02.28. 09:02 Módosítva: 2012.02.28. 11:43
A tavaly november és idén januári időszakban 3 millió 816 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 40 ezer fővel több, mint egy évvel korábban, közölte a KSH kedden. Éven belül viszont nyolchavi mélypontra csökkent a foglalkoztatás, és kilenc hónapja nem látott csúcsra nőtt a munkanélküliek aránya.

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 816 ezer fős létszáma 1,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, olvasható a KSH adataiban (pdf). A 15–64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 784 ezer fő volt, ami egy év alatt 39 ezer fős növekedésnek felelt meg, a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal 56 százalékra emelkedett.

Éven belül viszont jelentős csökkenést mutat az alkalmazásban állók száma: utoljára hét hónappal ezelőtt közölte ennél rosszabb foglalkoztatási adatot a statisztikai hivatal, akkor 3,808 millió embernek volt munkája.

A munkanélküliségi mutatók (pdf) az egy évvel ezelőttivel lényegében megegyeznek, akkor 474 000, most 474 700 ember volt állás nélkül. Ez 11,1 százalékos, és komolyan bővülő munkanélküliséget jelent, az állástalanok aránya ugyanis kilenc hónapja nem volt ilyen magas.

Távolodó álom

A munkaerő-piaci tendenciák kedvezőtlen alakulását jelzi az Index egymilliómunkahely-számlálója is, amely a kormány egymillió új munkahelyről szóló ígéretének időarányos teljesülését vizsgálja. A számláló, amely valójában egy tíz évre szóló, havi bontású trendvonal, most 123 500 fős elmaradást mutat. Vagyis ennyivel több embernek, csaknem 3 millió 940 ezernek kellene dolgoznia, hogy a kormány által vállalt egymillió új munkahelyhez vezető úton időarányosan jól álljunk.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

A munkahelyszámláló adataiból az is kiderül: a helyzet sokkal rosszabb, mint egy évvel korábban volt – legalábbis a tartós foglalkoztatásbővítés szempontjából. A tavaly februári adatközlésnél még csak nagyjából hatvanezerrel maradt el a foglalkoztatottak száma attól, ahol időarányosan lennie kellett volna. És mivel egy év alatt nem százezerrel, hanem csak körülbelül negyvenezerrel lett több munkahely, az elmaradás megduplázódott. A mínusz 123 500-as érték közel van az eddigi legrosszabbhoz: tavaly áprilisban 123 567 fős elmaradásban volt a számláló.

A Matolcsy György vezette NGM nem aggódik. A helyzet némileg javult – az adatokból ezt emelte ki a nemzetgazdasági tárca. A minisztérium az éves szinten 1,1 százalékos növekedést a foglalkoztatottak számának „dinamikus emelkedéseként" értelmezte. Azt is közölték: a bővülés „továbbra is leginkább a versenyszférához köthető, de kisebb mértékben az új közmunkaprogramok hatása is érezhető”.

A férfiaknak jobb

A foglalkoztatásban az egy évvel ezelőttihez képest bekövetkezett változás elsősorban a férfiak javuló munkaerő-piaci pozíciójának köszönhető, közölte a KSH. A 15–64 éves férfi népességből 2011. november–2012. januárban 2 millió 38 ezren voltak foglal­koz­ta­tottak, 30 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában, ezzel foglalkoztatási arányuk 1,1 száza­lékponttal, 61,4 százalékra emelkedett. A nőket a vizsgált időszakban 1 millió 746 ezer fős, 50,9 százalékos foglalkoz­tatottság jellemezte, ami 0,4 százalékpontos növekedésnek felelt meg.

A 15–24 éves foglalkoztatott fiatalok egyébként is alacsony létszáma az egy évvel korábbihoz képest 210 ezerre, foglalkoztatási rátájuk pedig 0,9 százalékponttal, 17,8 százalékra csökkent. A legjobb munkavállalási korú 25–54 éves, illetve az idősebb 55–64 éves foglalkoztatottak száma azonban nőtt, előbbiek esetében 1,3, utóbbiak esetében pedig 0,8 százalékpontos foglalkoztatási rátajavulást eredményezve.

Romlik a helyzet

A munkanélküliség a vártnál kissé gyorsabban nőtt – olvasható Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárjában. Suppan szerint a következő hónapokban szezonális hatások, illetve nagyobb elbocsátások (Malév, Nokia, közszféra, Budapest Airport) miatt a foglalkoztatás mérséklődhet, majd idén márciustól újra emelkedhet. Az év elején a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékig emelkedhet, majd a nyári hónapokban 10,5-10,6 százalékra süllyedhet.

Németh Dávid, az ING elemzője az MTI-nek elmondta: nem okozott nagy meglepetést a 11,1 százalékos munkanélküliségi ráta, bár kissé a 11 százalékos várakozás felett volt. Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank vezető elemzője pedig úgy fogalmazott: a várakozásoknál kissé gyorsabban, 11,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta november-január között az előző háromhavi 10,7 százalékhoz képest, de így is enyhe javulás az egy évvel korábbi 11,2 százalékhoz viszonyítva.

Németh Dávid szerint a munkanélküliség enyhe növekedése "szezonális hatás", minden év elején növekszik az állástalanok száma. Az elemző úgy látja, hogy a  munkanélküliségi ráta "beállt" a 10,5-11 százalék körüli szintre, és kicsi az esély arra, hogy 2012-ben csökkenjen. 
Németh Dávid az év végére 10,7 százalékos munkanélküliségi aránnyal számol. Úgy vélekedett, hogy az adóváltozások okozta esetleges elbocsátásokat az alacsonyabb képzettségűek körében, valamint a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatának hatásait a Start munka program ellensúlyozni tudja, de a két hatás "kiolthatja" egymást, így nem várható a foglalkoztatás bővülése. Az ING elemzője pozitívumnak nevezte a foglalkoztatottak számának - éves összehasonlításban - 40 ezres növekedését.