Panasszal élt az MNV a Malév-nyomozás lezárása miatt

2012.03.09. 21:08

Panasszal élt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) a Malév-ügyben folytatott nyomozás megszüntetése miatt, mert a légitársaság nevében megkötött viszontgarancia-szerződés kapcsán továbbra is megalapozottnak tartja a hűtlen kezelés gyanúját, közölték pénteken.

Az MNV közleménye emlékeztet: a vagyonkezelő a Malév nevében megkötött viszontgarancia-szerződés kapcsán 2010. május 31-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

A feljelentés alapja, hogy a magyar állam 2007-ben privatizációs eljárás keretében eladta a Malévet az orosz tulajdonosi háttérrel rendelkező AirBridge Zrt.-nek. Az értékesítés egyik feltétele volt, hogy a vevőnek egy 32 millió euróról szóló hiteltörlesztési bankgaranciát kellett bemutatnia az ügylet biztosítékaként, amelyet az orosz Vnyesekonombank állított ki.

Az MNV - mivel a vevő nem teljesített - 2009-ben lehívta a Vnyesekonombank teljes, 32 millió eurós bankgaranciáját, aminek az orosz pénzintézet nem tett eleget. A nyomozást megszüntető határozat szerint arra hivatkozva, hogy az Airbridge Zrt. által nyújtott bankgaranciával szemben ugyanilyen értékű bankgaranciát adott a Malév a Vnyesekonombank részére - áll a közleményben.

A vagyonkezelő közleményében tudatta azt is: a viszontgarancia-szerződést a Malév igazgatóságának akkori elnöke kötötte. Az MNV szerint a nyomozás egyértelműen megállapította, hogy a Malév igazgatósága akkori elnökének az igazgatóság felhatalmazása nélkül nem lett volna joga megkötni a bankgarancia-szerződést, és ezzel kötelességszegést követett el. A nyomozóhatóság azonban 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást - írja a vagyonkezelő.

Az MNV álláspontja szerint a viszontgarancia-szerződés elegendő a kár, illetve a vagyoni hátrány megállapításához. Ezért a vagyonkezelő a megszüntető határozat ellen 2012 februárjában, törvényes határidőn belül panasszal élt. Kérte a Fővárosi Főügyészséget, hogy helyezze hatályon kívül a nyomozást megszüntető határozatot és folytassa a nyomozást - derül ki a pénteki közleményből.