A Malév újabb 8,52 milliárdot kapott

2011.08.23. 12:36

8,52 milliárd forintot kap a Malév készpénzben a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, ezzel biztosítva van a biztonságos működése nagyjából az év végéig.

A forrásjuttatást az indokolja, hogy a Malév Zrt. 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött, ezért a gazdasági társaságokról szóló  törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell. A jogszabály által előírt kötelező tőkerendezést az MNV Zrt.-nek a beszámoló május 25-i elfogadását követő  kilencven napon belül, tehát augusztus 25-ig kellett végrehajtania.

A tőkejuttatás nem váratlan, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött. Ekkor azt is közölte, hogy a tőkerendezést két lépcsőben hajtja vére.

A 23 milliárd forintból több mint négyet már megkapott a légitársaság, most 18,5 milliárdos forrást kellett biztosítania az államnak, készpénzben azonban csak 8,52 milliárdot kapott, a fennmaradó részt pedig más módon.

A 8,52 milliárdos állami pénzforrást a miniszterelnökség "rendkívüli kormányzati intézkedések" előirányzatának terhére utalják át az MNV-n keresztül a Malévnak.

A mostani tőkeemelést teljes egészében a magyar állam állja, aminek következtében viszont tovább zsugorodik az egykori meghatározó - ma már csak 5 százalékban tulajdonos - AirBridge Zrt. részesedése. Az említett állami forrás egy része egyébként az év elejétől rendelkezésre állt, hiszen az idei állami költségvetésben 14 milliárd forintot különítettek el e célra.

További forrást jelenthet az az összeg, amiről pedig július elején döntött a kormányzat: eszerint 13,4 milliárd forintot csoportosított  át az MNV az állami vagyon gyarapításához szükséges forrás megteremtése érdekében - legalábbis ez szerepelt a kormányhatározatban, aminek kapcsán viszont senki sem nyilatkozott.

Az orosz "függőséget" időközben sem sikerült felszámolni. Ez már nem akadályozhatja a cég tőkerendezését, ugyanakkor az új befektető megjelenését gátolja - fogalmaztak korábban kormányzati szereplők.