Újraindul az üveggyártás Salgótarjánban

2012.03.20. 14:46

Új telephelyen, új gépekkel indítja újra az öblösüveggyártást Salgótarjánban a helyi St. Glass Kft. és az indiai befektető, a Shamvik Glasstech - jelentették be kedden Salgótarjánban. A két cég és az önkormányzat kedden szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint 60 napon belül kidolgozzák a részleteket, és egy éven belül elindulhat a termelés. Czékmán József, az St. Glass Kft. ügyvezetője elmondta: a 2009 áprilisában bezárt URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. telephelyén próbálják újraindítani a gyártást.

Az St. Glass a telephellyel vesz részt az új cégben, az indiai partner szállítja a gépeket, a felek ugyanakkor még pénzügyi befektetőt keresnek - tette hozzá.

Az öblösüveggyár hosszú ideje komoly nehézségekkel küzd, régóta felszámolás alatt van. A gyárat tavaly nyáron ötödször hirdette meg a felszámoló, mert a korábbi négy pályázaton nem talált vevőre. Az érintettek reménykedtek korábban az állami segítségbenhelyi kezdeményezésekben is, most úgy tűnik, hogy indiai segítséggel indulhat újra a térségben nagy hagyományokkal bíró öblösüveggyártás.

A salgótarjáni üveggyártás virágkorában kisvárosnyian dolgoztak a sík- és az öblösüveggyárban: összesen csaknem nyolcezer állás volt, a két cégtől húszezer ember megélhetése függött. Az öblösüveggyártás ebből egykor 3500 embernek adott közvetlenül munkát.

A 2000-es évek vége felé azonban elkezdtek sorra becsődölni a nagy múltú öblösüveggyárak, részben a feltörekvő ázsiai gyártás, részben az elszaladt gázárak miatt (az öblösüveggyártás költségeinek nagyjából hetven százaléka a gázszámla).