Végső ítélet várható Emfesz-ügyben

2012.03.20. 07:25

Március 20. és 30. között hirdeti ki a Moszkvai Kereskedelmi Kamara választott bírósága a RosGaz AG a magyar Emfesz tulajdonjogát firtató keresetére hozott ítéletét, amit a magyar jog is elismer, írja a Napi Gazdaság.

Az Emfesz tulajdoni jogállásáról a Kúria februárban hagyta jóvá a tavalyi másodfokú ítéletet, amely szerint Góczi István ügyvezetőnek nem volt joga eladni (egy dollárért) a cég tulajdonjogát a svájci bejegyzésű RosGaznak − a régi-új tulajdonos ciprusi Mabofi Holdingstól kapott tejhatalmú megbízás ugyanis elidegenítésre nem vonatkozott. A februári ítélet szerint − amely lényegében visszahelyezte a Mabofit az Emfesz tulajdonosi szerkezetébe − ha egy külföldi bíróság más döntést hoz az Emfesz cégjegyzéki adatairól, akkor az lesz a mérvadó.

Februárban Góczi úgy fogalmazott, hogy ez azt jelenti, hogy a magyar bíróság tisztában van a Moszkvában folyó, az ügyel kapcsolatos eljárás tényével, és ha ott döntés születik, azt tekintik itthon is jogosnak. A moszkvai választott bíróság tavalyi közbenső határozata szerint a testület hivatott dönteni az ügyben, ami rímel a politikai berkekből kiszivárgott információkra, hogy Moszkva belügyeként tekint az Emfesz ügyre.

Az eljárás tétje pillanatnyilag nem látszik, az Emfesz ugyanis egy gázkereskedelmi engedélyétől megfosztott, üres cég. Svédországban − egy ugyancsak választott bírósági döntés szerint − az Emfesznek 500 millió dollárt kellene visszafizetnie a Mabofinak, amit azonban Góczi István szerint a korábbi tulajdonos már kivett a cégből.

Az Emfesz a második legnagyobb gázkereskedő volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt.  felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az Emfesz engedélyét.