Bérkompenzációért tüntetnek az Auchan dolgozói

2012.04.07. 15:10 Módosítva: 2012.04.07. 15:28

Demonstrációt tart szombaton a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Budapesten, az Auchan Szentendrei úti áruházánál a dolgozók elmarad bérkompenzációja miatt. A KASZ Auchannál működő alapszervezetének képviselői délelőtt átadták petíciójukat a cégvezetésnek. Azt kérik, hogy a munkavállalóknak ne legyen kevesebb a nettó munkabérük az idén, mint tavaly volt. Ragaszkodnak a dolgozóknak nyújtott szociális juttatások megőrzéséhez is.

Fotó: Máthé Zoltán

A petíció átadása után Melis Lászlóné, az alapszervezet titkára azt mondta: a kormány által elvárt béremelést kérik, de ettől a cég elzárkózott. Ehelyett egyéni teljesítmény alapján 0-2 százalék közötti bruttó emelést ajánlottak. Ezt a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak. A szakszervezet tisztségviselői elmondták azt is, hogy felmerült a szociális juttatások rendszerének átalakítása. A juttatások csökkentését vagy megszüntetését szintén nem tartják elfogadhatónak. Az alapszervezet titkára közölte: várják a cég végleges, hivatalos tájékoztatóját.

Fotó: Máthé Zoltán

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója szerint ha megadnák a bérkompenzációt, az 400-500 ember munkahelyébe kerülne, de az Auchan nem akar dolgozókat elbocsátani. Azt mondta, hogy a nettó bérek csökkenése a cégen kívül álló okok miatt következett be, és azt nem tudják vállalni, hogy a jelenlegi visszaeső forgalom mellett olyan bérfejlesztést hajtsanak végre, ami a következő időszakban nem tartható. A kommunikációs igazgató szerint a társaság terve az - főleg, ha a Cora felvásárlása sikerül -, hogy növeljék piaci részesedésüket, forgalmukat, ezzel nyílna lehetőség a bérek fejlesztésére.

A demonstráció szombat reggel hattól este hét óráig tart, az áruház parkolója előtti közterületen. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a délelőtti órákban 100-200 tüntető volt a helyszínen. A résztvevők táblákat tartottak, amelyeken a kereskedelmi dolgozók alacsony fizetésére és megélhetési nehézségeire hívják fel a figyelmet, illetve arra, hogy a demonstrációval a tisztességes megélhetésükért küzdenek.  A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken a budaörsi Metro áruháznál is demonstrált, ugyancsak a bérkompenzáció miatt.