Tovább gyengítenék a Költségvetési Tanácsot

2012.04.16. 12:33

Ha a Költségvetési Tanács nem mond véleményt a költségvetéssel összefüggő törvénymódosításokról, az azt jelenti, hogy támogatja azt – így változtatná meg a stabilitási törvényt az alkotmányügyi bizottság módosító javaslata, amelyet az Országgyűlésről szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be. A törvényjavaslatról hétfőn szavaz a parlament.

Mint ismert, a korábban a kormány a nagy elemzői stábbal dolgozó – a költségvetési politikát többször bíráló – Költségvetési Tanácsot háromfős testületté szűkítette. A KT élére Járai Zsigmond volt jegybankelnököt nevezték ki.

Járai és a testület másik tagja, az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László tavaly fenntartásokkal, de támogatta a költségvetési törvény elfogadását, a harmadik tag, Simor András jegybankelnök nem. Az aggályok később beigazolódtak, a költségvetésről szóló törvényjavaslatot korrigálni kellett, nem sokára pedig újabb kiigazításra kényszerülhet a kormány.

Járai Zsigmond időközben lemondott, a KT új elnöke Kovács Árpád lett, az Állami Számvevőszék egykori elnöke. Márpedig Kovács korábbi ÁSZ-elnöksége idején a számvevőszék szinte minden költségvetési törvényjavaslatot komolyan kritikával illetett, vagyis számítana lehet arra, hogy a KT elnökeként is kritikusan vélekedik majd a költségvetésről, így a 2:1-es támogatás könnyen 1:2-essé változhat.

A stabilitási törvény az idei évtől vétójogot ad a Költségvetési Tanács kezébe, a KT-nek költségvetéssel összefüggő törvényeket véleményeznie kell, az országgyűlésnek pedig addig módosítani, amíg a testület végül rá nem bólint. A mostani módosítás lényegében ezt a jogot gyengíti, ha Kovács Árpádék nem, vagy nem időben reagálnak egy-egy költségvetéssel összefüggő törvényre, az automatikusan igennek számít.

A módosító javaslat ugyanis beemeli azt a részt a törvénybe, hogy „ha a tanács elnöke a tanács költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatos előzetes hozzájárulására vonatkozó álláspontját a költségvetési törvényjavaslat zárószavazását megelőzően nem ismerteti az Országgyűlés ülésén, vagy nem közli az Országgyűlés elnökével, a Tanácsnak a költségvetési törvényjavaslat elfogadásához szükséges előzetes hozzájárulását megadottnak kell tekinteni”.

A portfolio.hu a módosítás kapcsán megjegyzi, a napokban történt, hogy a szabálysértési törvény módosítása átírta volna a költségvetés főösszegeit, amire a KT-nek is rá kellett volna sebtében bólintani. Ez azonban stáb hiányában a KT-nek nem megy pillanatok alatt. A költségvetést végül nem módosították.