A vízellátást is különadóztatná a kormány

2012.04.30. 10:21 Módosítva: 2012.04.30. 10:26

Az áram- és gázszolgáltatókon, illetve -elosztókon kívül a víz- és csatornaszolgáltató, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatást biztosító társaságokra is kiterjesztené a Robin Hood-adót a kormány – írja a Népszabadság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján.

A lap felidézi: a múlt héten közzétett új Széll Kálmán-terv értelmében 2013-tól duplájára, a vállalati nyereség 16 százalékára emelik az „energiaellátók jövedelemadójának” nevezett adót, valamint azt kiterjesztik „egyes további közműszolgáltatásokra” is. Az intézkedésektől összességében 55 milliárd forint többletbevételt várnak. Az adóból tavaly csaknem 17 milliárd forint folyt be a költségvetésbe – közölték a lappal.

A Széll-terv két évre 600 milliárdos, jobbára adóemelésen, illetve adóátrendezésen alapuló megszorítást ígér. Több, eddig cégeket terhelő adót közvetlen lakossági sarcra cserélnek – a telekomadót telefonadóra, a banki különadót csekkadóra –, illetve a Robin Hood-adó esetében adókulcsot is emelnek.

A lap az energetikai és ezentúl közműcégeket is terhelő, emelt kulcsú adó kapcsán felidézi: 2008-ban, amikor a Gyurcsány-kormány eredetileg kivetette az akkor nyolcszázalékos Robin Hood-adót, nemcsak azt deklarálta, hogy az 2010-ig lesz érvényben, hanem azt is, hogy az adó bevételeit épületek és távhőrendszerek felújítására fordítják. „Az NGM elismerte: a 2008. évi LXVII. törvény szerint az energiaellátók jövedelemadójából befolyt összeget valóban távhő-korszerűsítésre kell fordítani. A gazdasági válság azonban »elsöpörte ezt a lehetőséget«” – idézi a Népszabadság a minisztérium válaszát.