Június 15-ig benyújtják a költségvetést

2012.05.17. 12:10 Módosítva: 2012.05.17. 14:33

A kormány június 15-ig tervezi benyújtani a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatát – tájékoztatta György Bálint, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülését követően. Mint közismert, egy héttel később, június 22-én döntenek az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) a magyar túlzottdeficit-eljárásról, és a kohéziós alapból tervezett 495 millió eurós támogatás befagyasztásáról.

1,6 százalékos növekedéssel számolnak

Csütörtökön közzétette a költségvetés összeállításához szükséges makrogazgadasági feltételeket az NGM, a prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely megegyezik a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel.

Jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít az idei 2,3 százalékos csökkenés után, az infláció az idén 5,2, jövőre 4,2 százalék lesz. A nettó átlagkereset a 2012-es 1,7 százalékos növekedés után jövőre 4,8 százalékkal bővül.

Orbán Viktor miniszterelnök május 2-án úgy nyilatkozott: arra kérte a Fidesz-KDNP-frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket. „Elég példátlan módon már az év felénél legyen meg a következő év költségvetésének kerete, sarokszámai és a bevételi oldala” – fogalmazta meg javaslatát, amelyet a kormánypárti képviselőcsoport támogatott.

Hétfőn – ezúttal is a kormánypárti frakciószövetség üléséről távozóban – azt mondta a miniszterelnök, hogy a nyár közepére állnia kell a 2013-as büdzsé vázának, és szeptemberben már csak a költségvetés nagyobb egységein belüli részdöntéseket kell meghozni. Óvatos tervezési filozófia követésének szükségességéről beszélt és jelezte, megpróbálnak a magyar gazdaság számára, amennyire az a jelenlegi európai viszonyok között lehetséges, egy kiszámítható költségvetést megalkotni.