Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Új bankadó: minden pontját át kellene írni

2012.05.23. 12:10

Átfogó módosítást javasol a bankszövetség a kormánynak a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat kapcsán – közölte Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja a köztévé szerdai adásában.

A beterjesztett törvényjavaslat szerint a pénzforgalmi illeték a bankokat terhelné. A jelenlegi magyarországi bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem ötvenszerese lenne, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formában fogadnák el, hangsúlyozta a bankszövetség elnökségi tagja, hozzátéve, hogy javaslatuk szerint a bankok és az ügyfelek között kellene megosztani ezt a terhet.

A bankszövetség bízik abban, hogy tárgyalások után olyan pénzfogalmi illeték bevezetésére kerülhet sor, amely mindenki előtt egyértelműen és tisztán mutatja a terheket – mondta Gyuris Dániel. A szakember szerint a jelenlegi tervezetnél sokkal átgondoltabb, majdnem minden pontjában módosítandó javaslattal lehetne megtalálni a megoldást.

Az Országgyűlés már megkezdte a törvényjavaslat tárgyalását, ebben a szakaszban nemcsak a kormány képviselőjével, hanem valamelyik parlamenti képviselővel együtt lehet ezt végiggondolni - fogalmazott. A bankszövetség elnökségi tagja szerint ha a törvényjavaslat a jelenlegi formájában marad, az további recessziót vetít előre.

A bankok hitelező képességének romlása mellett a másik fő hatás az, hogy az igazán európai méretekben gondolkozó vállalkozások rövid úton, akár egy hónap alatt külföldre tudják telepíteni pénzforgalmukat, mondta Gyuris Dániel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek