Domokos: Most egybeesik a hazai és nemzetközi érdek

2012.06.07. 12:19

A kiadási oldalon még jó néhány tisztázandó kérdés van, de a sarokszámokról benyújtott költségvetési tervezet tárgyalható állapotban van, mondta Domokos László a Költségvetési Tanács tagja, az Állami Számvevőszék elnöke a VI. Nemzetközi Adókonferencián csütörtökön.

Úgy vélte, ritka az, hogy a magyar érdek és a nemzetközi érdek egybeesik, az előrehozott költségvetés azonban éppen ennek a példája, fontos bizalomerősítő lépés ez a kormány részéről. Domokos elismerte, a korai tervezés egyben kockázatot is jelent, hiszen a változó makrogazdasági helyzet már az előző évben is utólagos korrekciót igényelt a költségvetésben, ugyanakkor úgy vélte, a válságos időkben fontos az utókorrekciós tényezők beépítése, tartalékokra van szükség.

A megszokottnál korábbi költségvetési tervezés szerinte lehetőséget ad hosszabb szakmai egyeztetésekre, az új adók részletesebb kidolgozására. Az Állami Szávevőszék elnöke szerint az Alaptörvényben rögzített adósságszabály komoly önkorlátozás a kormány részéről, fegyelmezett költségvetési tervezést eredményez.

Herich György a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke kifejtette, fontos, hogy a költségvetés esetleges utólagos korrekciói jellemzően ne a bevételi oldalon történjenek. A költségvetési hiány tartását szolgáló, év közben bevezetett új adószabályok ugyanis komoly nehézséget teremtenek az üzleti tervezésben, rontja a cégek helyzetét, a befektetői bizalmat.

Mint ismert, a kormány első olvasatban már elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét, és a jövő heti ülésén fogja véglegesíteni, hogy jövő pénteken benyújthassa a parlamentnek.