MFB: 38,6 milliárd a tavalyi veszteség

2012.06.14. 19:18 Módosítva: 2012.06.14. 19:20
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 38,62 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el 2011-ben – jelentette be a pénzintézet elnök-vezérigazgatója csütörtökön. Baranyay László értékelése szerint a bank eredményes és sikeres évet zárt 2011-ben, annak ellenére, hogy jelentős veszteséget szenvedett el, ugyanis működési stabilitása, aktivitása, költséghatékonysága, tőkehelyzete javult.

Az állami tulajdonú fejlesztési bank az előző évi 19,27 milliárd után tavaly 38,62 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el, de nagyjából ezzel is számoltak, mondta Baranyay. A korábbi nagy hitelekre és befektetésekre képzett értékvesztés 43 milliárd forinttal rontotta az eredményt. Hiába volt közel 8 milliárd forint az üzemi eredmény, a kockázati költségek és a különadó miatt veszteséges lett a bank, tette hozzá.

A portfólióban most is vannak problémás elemek, komoly erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy ne legyenek további jelentős kockázati költségek, ez azonban nemcsak a bankon, hanem a gazdasági környezeten is múlik.

Az MFB új vezetésének 2010. június 17-i hivatalba lépésétől 2011. december 31-ig megtett intézkedései összesen mintegy 2,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek, ebből a személyi jellegű költségeken 1,6 milliárd forintos megtakarítást értek el. Nemcsak a banknál, hanem a tulajdonosi körébe tartozó társaságnál is szigorú költséggazdálkodást folytattak, ennek keretében visszafogtak beruházásokat, felülvizsgálták a szolgáltatói szerződéseket. További milliárdos költségmegtakarításra már nem látnak lehetőséget, különösen, hogy új feladatokat is kap az MFB.

A jelentős törlesztések ellenére az MFB-nek sikerült növelnie aktivitását, megújította lejáró állományait, és új kihelyezéseit is növelte, miközben a hitelezés visszaesése volt a jellemző. A bank hiteleinek állománya 2011-ben 68 milliárd forinttal, mintegy 7,7 százalékkal emelkedett. Az MFB a tulajdonosi tőkeemeléseknek köszönhetően 2011 végére a második legtőkeerősebb hitelintézetté vált, 2011 végén saját tőkéje és szavatoló tőkéje is meghaladta a 200 milliárd forintot. Abban, hogy a bank rendelkezett a növekedés finanszírozásához szükséges forrásokkal, szerepe volt annak, hogy az MFB tavaly egy 100 millió eurós kibocsátással ismét megjelent a nemzetközi tőkepiacon.

Az idei év a fejlesztési bank és a hozzá tartozó társaságok számára is nehezebb lesz a tavalyinál - jelezte az elnök-vezérigazgató. A legnagyobb feladat a megfelelő finanszírozási feltételrendszer kialakítása. Az MFB rövidesen belföldi kötvényprogramot indít, amellyel a vállalkozásokon kívül a lakosságot is meg fogja célozni. A Kínai Fejlesztési Bankkal májusban kötött 1 milliárd eurós hitelkeretből kínai vállalatok magyarországi fejlesztéseit, beszállításait finanszírozzák, erről a piacról szeretnének további, a magyar vállalkozások számára felhasználható forrásokat bevonni.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hiába rendelkezik az MFB stabil tőkeháttérrel, és hiába biztosítja a forrásokat, ha a befektetők kivárnak. Emlékeztetett: a bank felmérésének eredménye szerint a vállalkozások a fennmaradásukért, túlélésükért küzdenek, elhalasztják a beruházásaikat.

Az MFB idén már nyereséggel számol. A 2012-es üzleti terv és a középtávú terv módosítása most folyik, elkészítésekor ugyanis még nem számoltak a két társaság átadásával – a Mehib és az Eximbank térítésmentes átadása a nemzetgazdasági miniszter irányítása alá 15-17 milliárd forintos mínuszt okoz –, és a későbbi tőkeemeléssel sem.